Translate

вівторок, 21 липня 2020 р.

Звільнення працівника у період тимчасової непрацездатності

   Роз'яснює головний спеціаліст Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тетяна КАНЕВЕЦЬ-ЦИБУЛЬКО

   У яких випадках власник або уповноважений ним орган може звільнити працівника у період його тимчасової непрацездатності?
Л. Нечипоренко, Тернопільська обл.

   Відповідь. Звільнення працівника у період його тимчасової непрацездатності можливе на підставі закінчення строкового договору або договору, укладеного на час виконання певної роботи (п. 2 і 3 ч. 1 ст. 23 КЗпП), відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП, а саме: закінчення строку трудового договору.

  Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом, зокрема у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.
  Частиною 3 ст. 40 КЗпП визначено, що не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за п. 5 цієї статті), а також у період перебування працівника у відпустці. Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації.
  Звільнення у зв'язку із закінченням строку трудового договору (п.2 ч. 1 ст. 36 КЗпП) не є звільненням за ініціативою роботодавця, отже, норма ч. З ст. 40 КЗпП уданому випадку не застосовується.
    Також відповідно до ст. 43 КЗпП розірвання трудового договору з підстав, передбачених, зокрема, п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.
  Водночас згідно зі ст. 4Э2 КЗпП про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.
   Одночасно з попередженням про звільнення у зв'язку зі скороченням чисельності або штату власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві (в установі, організації). За відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації працівник на власний розсуд звертається за допомогою до Державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно.

Джерело:  Звільнення працівника у період тимчасової непрацездатності // Праця та зарплата. - 2020. - № 11. - С. 15.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар