Translate

середу, 16 вересня 2020 р.

Щодо визначення поняття «працівник основної професії»

   З метою регулювання умов оплати праці керівників комунальних закладів охорони здоров'я, що забезпечують надання первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, власники таких закладів — органи місцевої влади застосовують норми постанови Кабміну від 19 травня 1999 р. № 859.
   Проте через відсутність у законодавстві визначення поняття «працівник основної професії» виникають спірні питання щодо бази розрахунку розміру посадового окладу керівників комунальних некомерційних підприємств, оскільки діяльність зазначених закладів охорони здоров'я спрямована на лікування пацієнтів, що здійснюється безпосередньо лікарями відповідної спеціалізації.
   Водночас молодші медичні спеціалісти з медичною освітою (сестри медичні), як правило, складають більшість працівників таких закладів.
   Яку посаду треба взяти за основу з метою застосування поняття «працівник основної професії» для визначення посадового окладу керівника підприємства?
Н. Степанчук, Миколаївська обл.


   Відповідь. Згідно з частиною З ст. 64 Господарського кодексу України підприємства самостійно визначають свою організаційну структуру, встановлюють чисельність працівників і штатний розпис.   Щодо терміна «працівник основної професії» та визначення категорій працівників, які до них належать, то ці питання повинні вирішуватися безпосередньо на підприємстві з урахуванням виду економічної діяльності, визначеного державною реєстрацією відповідно до класифікації видів економічної дільності.
   Конкретне найменування посади працівника основної професії залежить від видів робіт (послуг), які здійснюються (надаються) підприємством, та переліку професій, посад, передбачених штатним розписом.
  З метою застосування поняття «працівник основної професії» для визначення посадового окладу керівника підприємства відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.05.99 р. № 859 «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об'єднань державних підприємств» доцільно брати за основу мінімальний посадовий оклад (ставку) працівника основної професії найнижчої кваліфікації згідно зі штатним розписом підприємства.
   У разі здійснення підприємством декількох видів діяльності або у разі визначення декількох основних професій на підприємстві для розрахунку застосовується розмір мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії, який має більше значення для виконання статутних завдань підприємства.
   Керуючись ст. 7 і 8 Закону України «Про колективні договори і угоди», врегулювання питання визначення посад, що належать до основної професії підприємства або групи підприємств конкретної галузі, може бути предметом колективних договорів, галузевих (міжгалузевих) угод. У разі відсутності регулювання колективним договором, галузевою угодою таких питань вони переходять у площину дискреційних повноважень керівника органу управління, уповноваженого на підписання контракту.

Джерело:  Щодо визначення поняття «працівник основної професії»  // Праця та зарплата. - 2020. - № 18. - С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

 

Немає коментарів:

Дописати коментар