Translate

понеділок, 3 серпня 2020 р.

Про підтвердження пільгового стажу

   Як підтвердити пільговий стаж, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах?
Ю. Стадніченко, Луганська обл.

   Відповідь, що надійшла з Пенсійного фонду України. При обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, органи Пенсійного фонду України керуються, зокрема, ст. 114 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», Списками № 1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України, Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 р. № 637 (далі — Порядок підтвердження стажу), Порядком застосування Списків № 1, № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 р. № 383, зареєстрованим у Мін'юсті України 01.12.2005 р. за № 1451/11731, Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442 (далі — Порядок проведення атестації).

   Для підтвердження пільгового стажу надаються трудова книжка, уточнюючі довідки, видані підприємствами, установами, організаціями або їхніми правонаступниками відповідно до Порядку підтвердження стажу та за періоди роботи за Списками № 1, № 2 після 21.08.92 р., накази про результати атестації робочих місць за умовами праці, проведеної на підприємстві згідно з Порядком проведення атестації.
  В уточнюючій довідці зазначаються періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їхні номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано зазначену довідку.
   Тобто період, який підлягає зарахуванню до пільгового стажу роботи, визначає підприємство через надання уточнюючої довідки.
 
Джерело:   Про підтвердження пільгового стажу // Праця та зарплата. - 2020. - № 15. - С. 14.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар