Translate

вівторок, 15 грудня 2020 р.

Юридична наука як філософія життя людини (до 85-річчя від дня народження відомого українського вченого-правознавця Юрія Сергійовича Шемшученка)

    Ім’я талановитого правознавця Юрія Сергійовича Шемшученка добре відоме як в Україні, так і поза її межами. Юрій Сергійович народився 14 грудня 1935 року в прадавньому Глухові Чернігівської (тепер Сумської) області. Його предки походили з козацького роду. Батько займався альфрейними роботами й мав дар художника. З 1944 по 1954 роки Юрій Шемшученко навчався в Глухівській середній школі № 2. Мріяв вступити до Київського художнього інституту, але для цього потрібно було мати спеціальну підготовку з малювання, одержати яку завадила строкова військова служба у військово-повітряних силах на Дону та Кубані.     Після армії навчання на юридичному факультеті Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1957–1962 рр.). Чотири роки працював в органах прокуратури Сумської області (1962–1966 рр.). Саме в цей час почав друкуватися в юридичних наукових виданнях і місцевій пресі. Його першою науковою публікацією була стаття «Дотримання законності у діяльності сільських Рад», надрукована в другому номері журналу «Радянське право» за 1965 рік.
    Протягом 1966–1969 рр. Ю. Шемшученко навчався в аспірантурі при Інституті держави і права АН УРСР (нині Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України). Науковим керівником дисертації був відомий вчений-конституціоналіст, професор А. П. Таранов. Після успішного захисту кандидатської дисертації з проблем прокурорського нагляду працював на посадах молодшого (1969 р.) і старшого (1972 р.) наукового співробітника. У цей час він обрав новий напрям наукової діяльності – екологічне право.
    У 1979 році захистив докторську дисертацію на тему «Державне управління охороною навколишнього середовища в СРСР» і тоді ж був затверджений на посаді завідувача відділу проблем радянського будівництва Інституту, а в жовтні 1982 року очолив відділ правових проблем сільського господарства і охорони навколишнього середовища (зараз – відділ аграрного і екологічного права). У 1985 році відповідно до рішення ВАК при Раді Міністрів СРСР Ю. С. Шемшученку надали звання професора.
    У січні 1988 року Загальні збори АН УРСР обрали Ю. Шемшученка членом-кореспондентом АН УРСР за спеціальністю «Право». З 12 жовтня 1988 року – директор Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. На новій посаді вчений виявив здібності вмілого організатора юридичної науки. Під його керівництвом Інститут істотно перебудував свою роботу, особливо після проголошення незалежності України. Наукові дослідження Інституту стали конкретнішими, спрямованими на розбудову української державності та власної правової системи.
    Вчений очолює Раду з координації фундаментальних правових досліджень НАН України, є членом президії та академіком-секретарем відділення екологічного, господарського та аграрного права Національної академії правових наук України.
    Ю. С. Шемшученко стояв біля джерел утвореної у 1991 році Української асоціації політологів і був першим її президентом. Він же ініціював утворення Спілки юристів України й очолював її протягом перших років діяльності. У 1994– 2004 рр. був головою Комісії з питань громадянства при Президентові України.
    Юрій Сергійович був організатором і десять років ректором нового й унікального навчального закладу – Вищої школи права при Інституті держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. З 2000 року цей заклад має назву Київський університет права НАН України». Під його керівництвом було налагоджено видання академічних підручників з різних галузей права, Юрій Сергійович є головним редактором «Часопису Київського університету права».
    Ю. Шемшученко – активний учасник конституційного процесу. Він входив до складу Конституційної комісії Верховної Ради України і робочої групи з розробки проєкту Конституції України 1996 року. Був організатором створення концепції і проєкту Основного Закону, запропонованих Інститутом і поданих до Верховної Ради України, а також членом Комісії з підготовки змін до Конституції України та інших законопроєктів (2000 р.), Національної ради з питань адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу тощо. Входить до складу Комісії з реформування правоохоронних органів при Президентові України (2005 р.), Конституційної Асамблеї (2012–2014 рр.).

    У сфері наукової діяльності Ю. С. Шемшученка – широке коло проблем конституційного, адміністративного, екологічного, аграрного, земельного, енергетичного, космічного права, теорії та історії держави і права тощо.
    Юрій Сергійович опублікував понад 900 наукових праць, з них 35 індивідуальних і колективних монографій.
  Ю. Шемшученко є співавтором і відповідальним редактором «Політологічного енциклопедичного словника» (1997 р. і 2004 р.), монографій «Український парламентаризм: минуле і сучасне» (1999 р.), «Юридична наука і освіта на Україні» (1992 р.), «Жертви репресій» (1993 р.), «Право власності в споживчій кооперації України» (1996), «Державотворення і правотворення в Україні» (2001 р.) тощо.
    Саме Ю. С. Шемшученко був ініціатором і організатором підготовки та видання першої в Україні фундаментальної шеститомної «Юридичної енциклопедії» (1998–2004 рр.), за яку авторський колектив на чолі з Юрієм Сергійовичем отримав Державну премію України в галузі науки і техніки. Ця енциклопедія видана накладом 30 тисяч примірників, вона широко використовується у науці і практиці.
    Також брав активну участь у створенні десятитомної праці «Антологія української юридичної думки» (2002–2005 рр.). Фундаментальний багатотомник увібрав у себе найкращі надбання вітчизняних правознавців за два з половиною століття. Під його керівництвом вийшла у світ 3-томна «Енциклопедії міжнародного права», «Великий енциклопедичний юридичний словник».
    Ю. Шемшученко підтримує тісні творчі зв’язки з державними органами, входить до складу науково-консультаційних рад при правоохоронних органах, а також робочих груп і комісій з підготовки проєктів нормативних актів. Був одним із співавторів проєктів законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про енергозбереження», «Про мисливське господарство і полювання», «Про наукову і науково-технічну діяльність», Земельного кодексу України та багатьох інших, які сформували основи сучасного екологічного законодавства і права України. Є одним з ініціаторів розроблення міжнародного глобального договору з питань охорони навколишнього середовища (Екологічної Конституції Землі) як акта універсального характеру, яким би регулювався увесь комплекс суспільних відносин з питань міжнародної екологічної безпеки, визначалися дієві механізми досягнення сформованих цілей.

    У полі його зору знаходяться питання підготовки нових підручників для вищих юридичних навчальних закладів. За пропозицією Ю. Шемшученка була затверджена спеціальна програма видання академічних підручників спільно Інститутом і Університетом. У межах цієї програми вже побачили світ: «Адміністративне право», «Цивільне право», «Трудове право», «Земельне право». Виданий у 2005 році підручник «Екологічне право України. Академічний курс» вийшов за його редакцією.
    Юрій Сергійович головний редактор журналів: «Правова держава», «Держава і право», «Часопис Київського університету права», «Судова апеляція» та ін.
    Життя вченого не обмежується суто професійною науковою чи освітньою діяльністю. У нього багато друзів. Він захоплюється поезією, історичною і мемуарною літературою, малює, грає в шахи. Юрій Сергійович підтримує тісні зв’язки зі своїми земляками-глухівчанами та сумчанами. Очолює Глухівське відділення Сумського земляцтва у Києві. Видав ряд книг про свою батьківщину та відомих земляків: «Наш друг Туманський» (2000 р.), «Правознавча спадщина Глухівщини» (2008 р.) та ін. Перевидав раритети – «Права, за якими судиться малоросійський народ» (1999 р.), за цю працю Ю. Шемшученко був відзначений премією HAH України ім. М. П. Василенка, та «Історію Малоросії» М. А. Маркевича (2003 р.).
    У Юрія Сергійовича надійні сімейні тили: дружина Інна Василівна – кандидат економічних наук, автор ряду праць з економічної проблематики, сини – Олег і Геннадій – займаються творчою діяльністю.
    Юрій Сергійович – людина широкого кругозору, демократичних поглядів і переконань. Він талановитий і працьовитий вчений, вмілий організатор юридичної науки й освіти, має численні державні та недержавні нагороди і відзнаки. 

Список літератури:
    1. Актуальні проблеми правотворення в сучасній Україні : зб. матеріалів V Всеукр. наук.-практ. конф., 24 квіт. 2014 р. / Київ. ун-т права НАН України ; [редкол.: Ю. С. Шемшученко та ін.]. – Київ : Ліра-К, 2014. – 199 с.
    2. Великий енциклопедичний юридичний словник / НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького ; [редкол.: Ю. С. Шемшученко (голова) та ін.]. – Київ : Юридична думка, 2007. – 990 с.
    3. Держава і право. Юридичні науки / Ін-т держави і права імені В. М. Корецького. – Київ : Юридична думка.
    4. Держава і право у світлі сучасної юридичної думки : зб. наук. пр. на пошану Юрія Сергійовича Шемшученка : до 75-річчя від дня народження / НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького ; [редкол.: О. Ф. Андрійко, В. П. Горбатенко (співголова) та ін.]. – Київ : Юридична думка, 2010. – 452 с.
    5. Дмитрієв А. І. Міжнародне публічне право : навч. посіб. / А. І. Дмитрієв, В. І. Муравйов ; [відп. ред.: Ю. С. Шемшученко, Л. В. Губерський] ; Київ. ун-т права, Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. – Київ : Юрінком Інтер, 2000. – 638 с.
    6. Договір у цивільному і трудовому праві : довідник. Ч. 1 / [Я. М. Шевченко, О. М. Молявко, І. Ф. Севрюкова та ін.] ; ред.: Ю. С. Шемшученко, Я. М. Шевченко ; НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. – Київ : Юридична книга, 2000. – 276 с.
    7. Договір у цивільному і трудовому праві : довідник. Ч. 2. Зразки документів / [Я. М. Шевченко, О. М. Молявко, І. Ф. Севрюкова та ін.] ; ред.: Ю. С. Шемшученко, Я. М. Шевченко. – Київ : Юридична книга, 2000. – 95 с.
    8. Екологічне право України. Академічний курс : підруч. для вищ. навч. закл. / Г. І. Балюк [та ін.] ; за заг. ред. Ю. С. Шемшученка ; НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького, Київ. ун-т права. – Київ : Юридична думка, 2008. – 719 с.
    9. Жертвы репрессий / Ин-т государства и права им. В. М. Корецкого, АН Украины, Союз юристов Украины ; [отв. ред. Ю. С. Шемшученко]. – Киев : Юринформ, 1993. – 271 с.
    10. Збереження історико-культурних надбань Глухівщини / Держ. іст.-культ. заповідник у м. Глухові ; [редкол.: Ю. С. Шемшученко (голова) та ін.]. – Глухів : ГДПУ, 2003. – 122 с. : іл.
    11. Інформаційне законодавство : зб. законод. актів : у 6 т. Т. 1. Інформаційне законодавство України / [Шемшученко Ю. С., Чиж І. С., Погорілко В. Ф. та ін.] ; за заг. ред. Шемшученка Ю. С., Чижа І. С. ; Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. – Київ : Юридична думка, 2005. – 411 с.
    12. Інформаційне законодавство : зб. законод. актів : у 6 т. Т. 2. Інформаційне законодавство країн СНД та Балтії: Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Естонія, Казахстан, Киргизія / [Шемшученко Ю. С., Чиж І. С., Погорілко В. Ф. та ін.] ; за заг. ред. Шемшученка Ю. С., Чижа І. С. ; Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. – Київ : Юридична думка, 2005. – 423 с.
    13. Інформаційне законодавство : зб. законод. актів : у 6 т. Т. 3. Інформаційне законодавство країн СНД та Балтії: Латвія, Литва, Молдова, Росія, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан / [Шемшученко Ю. С., Чиж І. С., Погорілко В. Ф. та ін.] ; за заг. ред. Шемшученка Ю. С., Чижа І. С. ; Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. – Київ : Юридична думка, 2005. – 435 с.
    14. Інформаційне законодавство : зб. законод. актів : у 6 т. Т. 4. Інформаційне законодавство країн Європи і Азії / [Шемшученко Ю. С., Чиж І. С., Погорілко В. Ф. та ін.] ; за заг. ред. Шемшученка Ю. С., Чижа І. С. ; Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. – Київ : Юридична думка, 2005. – 377 с.
    15. Інформаційне законодавство : зб. законод. актів : у 6 т. Т. 5. Міжнародно-правові акти в інформаційній сфері / [Шемшученко Ю. С., Чиж І. С., Погорілко В. Ф. та ін.] ; за заг. ред. Шемшученка Ю. С., Чижа І. С. ; Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. – Київ : Юридична думка, 2005. – 326 с.
    16. Інформаційне законодавство : зб. законодав. актів : у 6 т. Т. 6. Міжнародні угоди України в інформаційній сфері / [Ю. С. Шемшученко, І. С. Чиж, В. Ф. Погорілко та ін.] ; за ред.: Ю. С. Шемшученка, І. С. Чижа ; Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. – Київ : Юридична думка, 2005. – 159 с.

    17. Інформаційне законодавство України : наук.-практ. комент. / [В. О. Горобцов та ін.] ; за заг. ред.: Ю. С. Шемшученка, І. С. Чижа ; Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. – Київ : Юридична думка, 2006. – 230 с.
    18. Конституції і конституційні акти України. Історія і сучасність / НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького ; [упоряд.: І. О. Кресіна, О. В. Батанов] ; відп. ред. Ю. С. Шемшученко. – [3-тє вид.]. – Київ : Юридична думка, 2011. – 327 с.
    19. Конституційне право України. Академічний курс : підруч. для вищ. навч. закл. : у 2 т. Т. 2 / НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького, Київ. ун-т права ; [за ред. Ю. С. Шемшученка]. – Київ : Юридична думка, 2008. – 799 с.
    20. Конституційні права, свободи і обов’язки людини і громадянина в Україні : до 60-річчя Загальної декларації прав людини / [Ю. С. Шемшученко та ін.] ; Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. – Київ : Юридична думка, 2008. – 251 с.
    21. Микола Прокопович Василенко : [історик] / АН УРСР ; [авт. вступ. ст.: Ю. С. Шемшученко, І. Б. Усенко ; упоряд. Вороненко В. В. ; ред. Р. І. Осипова]. – Київ : Наукова думка, 1990. – 53 с.
    22. Микола Прокопович Василенко / Вороненко В. В. [та ін.]. – Київ : Наукова думка, 1991. – 266 с.
    23. Охрана и оптимизация окружающей среды / А. А. Лаптев [и др.] ; под ред. А. А. Лаптева. – Киев : Лыбидь, 1990. – 254 с.
    24. Подсобное хозяйство граждан : юрид. справ. / Ю. С. Шемшученко [и др.] ; АН УССР, Ин-т государства и права. – Киев : Наукова думка, 1988. – 208 с.
    25. Політологічний енциклопедичний словник / [В. Б. Аверянов та ін. ; упоряд. В. П. Горбатенко] ; за ред. Ю. С. Шемшученка [та ін.] ; НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького, Укр. асоц. політологів. – 2-ге вид., допов. та перероб. – Київ : Генеза, 2004. – 735 с.
    26. Права людини в Україні в сучасних умовах: пошук нових механізмів утвердження та забеспечення : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., (Київ. 10 груд., 2014 р.) / Нац. акад. прав. наук України, НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького [та ін.] ; [за заг. ред. : Ю. С. Шемшученка, В. П. Тихого]. – Київ : Ліра-К, 2014. – 289 с.
    27. Правове забезпечення інформаційної діяльності в Україні / Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького ; [за заг. ред. Ю. С. Шемшученка, І. С. Чижа]. – Київ : Юридична думка, 2006. – 378 с.
    28. Приватне життя і поліція. Концептуальні підходи. Теорія та практика / [Ю. І. Римаренко, Ю. С. Шемшученко, Т. Вюртенбергер та ін.] ; Нац. акад. внутр. справ України. – Київ : КНТ, 2006. – 737 с.
    29. Сучасні проблеми правової системи України : зб. матеріалів VI Міжнар. наук.-практ. конф., 27 лист. 2014 р. Вип. 6 / Київ. ун-т права НАН України, Союз юристів України ; [редкол.: Ю. С. Шемшученко та ін.]. – Київ : Ліра-К, 2014. – 291 с.
    30. Український парламентаризм: минуле і сучасне / за ред. Ю. С. Шемшученка. – Київ : Парламентське видавництво, 1999. – 367 с.
    31. Шемшученко Ю. С. Вибране / Ю. С. Шемшученко. – Київ : Юридична думка, 2005. – 590 с.
    32. Шемшученко Ю. С. Правовые основы охраны окружающей среды в сельском хозяйстве / Ю. С. Шемшученко. – Киев : Вища школа, 1984. – 55 с.
    33. Шемшученко Ю. С. Наш друг Туманский / Ю. С. Шемшученко. – Киев : Юридическая книга, 2000. – 653 с.
    34. Шемшученко Ю. С. Сквозь призму времени / Юрий Шемшученко. – Киев : Юридична думка, 2008. – 447 с. : фот.
    35. Юридична енциклопедія : в 6 т. Т. 1. А–Г / НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького ; редкол.: Ю. С. Шемшученко [та ін.]. – Київ : Українська енциклопедія імені М. П. Бажана, 1998. – 669 с.
    36. Юридична енциклопедія Т. 2. Д–Й / НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького ; редкол.: Ю. С. Шемшученко [та ін.]. – Київ : Українська енциклопедія імені М. П. Бажана, 1999. – 741 с.

   37. Юридична енциклопедія Т. 3. К–М / НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького ; редкол.: Шемшученко Ю. С. (голова) [та ін.]. – Київ : Українська енциклопедія імені М. П. Бажана, 2001. – 789 с.
    38. Юридична енциклопедія : в 6 т. Т. 4. Н–П / Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України ; [редкол.: Ю. С. Шемшученко (голова) та ін.]. – Київ : Українська енциклопедія імені М. П. Бажана, 2002. – 717 с.
    39. Юридична енциклопедія : в 6 т. Т. 5. П–С / НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького ; [редкол.: Ю. С. Шемшученко (голова) та ін.]. – Київ : Українська енциклопедія імені М. П. Бажана, 2003. – 733 с.
    40. Юридична енциклопедія : в 6 т. Т. 6. Т–Я / Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України ; редкол.: Ю. С. Шемшученко (голова) та ін. – Київ : Українська енциклопедія імені М. П. Бажана, 2004. – 765 с. – Відомості доступні також з Інтернету: https://leksika.com.ua/17870919/legal/shemshuchenko (дата звернення: 23.11.2020).

Періодичні видання:

    41. Академік Шемшученко Юрій Сергійович – відомий правознавець, лідер української школи права навколишнього середовища // Право України. – 2011. – № 2. – С. 313–317.
    42. Батанов О. Академік Юрій Сергійович Шемшученко / О. Батанов // Право України. – 2014. – № 5. – С. 261–265.
    43. 80-річчя академіка НАН України Ю. С. Шемшученка // Вісник Національної академії наук України. – 2015. – № 12. – С. 95 : фот.
    44. Семчик В. Подвижник правової культури / В. Семчик // Вісник Нацiональної академiї наук України. – 2010. – № 12. – С. 42–44. – Відомості доступні також з Інтернету: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vnanu_2010_12_5 (дата звернення: 23.11.2020).
    45. Скрипнюк О. Висока наукова місія академіка Юрія Шемшученка: вклад видатного вченого у розвиток теорії правової науки / О. Скрипнюк // Право України. – 2015. – № 12. – С. 141–147.
    46. Шемшученко Ю. С. Академічні наукові школи в галузі державознавства і правознавства : до 70-річчя від часу заснування Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України / Юрій Сергійович Шемшученко, Олександр Васильович Скрипнюк // Вісник Національної академії наук України. – 2019. – № 4. – С. 83–92.
    47. Шемшученко Ю. Актуальні проблеми кодифікації національного та міжнародного екологічного права / Юрій Шемшученко // Право України. – 2011. – № 2. – С. 4–10.
    48. Шемшученко Ю. Біля джерел : до 95-річчя Національної академії наук / Юрій Шемшученко // Голос України. – 2013. – 26 листоп. (№ 222). – С. 10.
    49. Шемшученко Ю. Відомий український вчений-конституціоналіст та педагог Віктор Федорович Погорілко / Юрій Шемшученко // Право України. – 2013. – № 12. – С. 314–320.
    50. Шемшученко Ю. С. Відсутність наукового обґрунтування – проблема законотворчого процесу України / інтерв’ю з академіком НАН України Ю. С. Шемшученком ; розмову вела Олена Мележик // Вісник Національної академії наук України. – 2015. – № 7. – С. 3–7.
    51. Шемшученко Ю. Виміри порівняльного правознавства / Юрій Шемшученко // Право України. – 2013. – № 3/4. – С. 15–21.
    52. Шемшученко Ю. С. Відсутність наукового обґрунтування – проблема законотворчого процесу України / інтерв’ю з академіком НАН України Ю. С. Шемшученком ; розмову вела Олена Мележик // Вісник Національної академії наук України. – 2015. – № 7. – С. 3–7.
    53. Шемшученко Ю. Всесвітній договір про екологічну безпеку землі як системоутворюючий акт міжнародного екологічного права / Юрій Шемшученко // Право України. – 2012. – № 1/2. – С. 175–179.
    54. Шемшученко Ю. С. Делімітація повітряного і космічного просторів: основні теоретичні проблеми та практика / Юрій Сергійович Шемшученко, Василь Васильович Семеняка // Вісник Національної академії наук України. – 2014. – № 11. – С. 18–25. – Відомості доступні також з Інтернету: https://cutt.ly/NhieeCx (дата звернення: 23.11.2020).
    55. Шемшученко Ю. Зміцнювати, а не розхитувати державний суверенітет / Юрій Шемшученко, О. Скрипнюк // Право України. – 2015. – № 8. – С. 115–119.
    56. Шемшученко Ю. Екологічна Конституція Землі: від ідеї до практичного втілення / Юрій Шемшученко // Вісник Національної академії наук України. – 2007. – № 9. – С. 3–7. – Відомості доступні також з Інтернету: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vnanu_2007_9_1 (дата звернення: 23.11.2020).
    57. Шемшученко Ю. Конституційна законність як визначальна засада публічної влади / Ю. Шемшученко, О. Ющик // Юридичний вiсник України. – 2010. – № 21. – С. 6.
    58. Шемшученко Ю. С. Концептуальні засади вдосконалення правового регулювання діяльності Національної академії наук України / Ю. С. Шемшученко, В. П. Нагребельний // Держава і право. Юридичні і політичні науки. – 2013. – Вип. 60. – С. 3–13. – Відомості доступні також з Інтернету: http://nbuv.gov.ua/UJRN/dip_2013_60_3 (дата звернення: 23.11.2020).
    59. Шемшученко Ю. Кооперація і право у Європейському просторі / Ю. Шемшученко, П. Кулинич // Право України. – 2013. – № 5. – С. 452–456.

    60. Шемшученко Ю. Наука конституційного права: сучасний стан та тенденції розвитку / Ю. Шемшученко, О. Скипнюк // Право України. – 2010. – № 1. – С. 15–24.
    61. Шемшученко Ю. На шляху до Конституційної Асамблеї / Юрій Шемшученко // Віче. – 2012. – № 1. – С. 10–11.
    62. Шемшученко Ю. Науково-практичні аспекти механізму захисту прав в Україні / Ю. Шемшученко // Право України. – 2016. – № 9. – С. 191–193.
    63. Шемшученко Ю. С. Наукові засади конституційної реформи в Україні : за матер. наук. доповіді на засіданні Президії НАН України 26 червня 2013 року / Ю. С. Шемшученко // Вісник Національної академії наук України. – 2013. – № 8. – С. 15–20.
    64. Шемшученко Ю. С. Правовий статус дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів НАН України: еволюція, сучасність та перспективи / Юрій Сергійович Шемшученко, Олександр Васильович Скрипнюк // Вісник Національної академії наук України. – 2018. – № 9. – С. 3–17.
    65. Шемшученко Ю. Проблеми наукового забезпечення сучасного конституційного процесу в Україні / Ю. Шемшученко // Право України. – 2012. – № 8. – С. 28–34.
    66. Шемшученко Ю. С. Проблема державного суверенітету як предмет наукових досліджень / Ю. С. Шемшученко // Вісник Національної академії наук України. – 2011. – № 6.
    67. Шемшученко Ю. С. Проблеми реформування Конституції України : виступ академіка НАН України / Ю. С. Шемшученко // Вісник Національної академії наук України. – 2012. – № 5. – С. 39–40.
    68. Шемшученко Ю. С. Проблеми децентралізації публічної влади в контексті підвищення її ефективності / Ю. С. Шемшученко, М. О. Пухтинський // Право України. – 2015. – № 5. – С. 28–38.
    69. Шемчушенко Ю. Служить пером своїй Вітчизні / Юрій Шемчушенко // Віче. – 2015. – № 23/24. – С. 40–42.
    70. Шемшученко Ю. С. Судова влада в Україні: сучасна доктрина, механізми та перспективи реалізації : стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 21 грудня 2016 року / підгот. О. В. Скрипнюк // Вісник Національної академії наук України. – 2017. – № 2. – С. 37–47.
    71. Шемшученко Ю. Сучасні тенденції правової регламентації господарської діяльності / Ю. Шемшученко, С. Демченко // Право України. – 2012. – № 1/2. – С. 549–551.
    72. Шемшученко Ю. Фундаментальне дослідження теоретико-правових основ введення закону в дію / Ю. Шемшученко, Н. Оніщенко // Право України. – 2013. – № 11. – С. 433–435.
    73. Шемшученко Ю. Ювілей академіка НАПрН України Віталія Івановича Семчика/ Ю. Шемшученко // Право України. – 2012. – № 7. – С. 367–369.

     74. Юридична наука як філософія життя людини (до 80-річчя від дня народження академіка НАН України Юрія Сергійовича Шемшученка) // Право України. – 2015. – № 12. – С. 164–167.

Вебліографія
    1. До 80–річчя від дня народження Ю. С. Шемшученка // Національний заповідник «Глухів». – Режим доступу: http://nz-hlukhiv.com.ua/novini/do-80-richchya-vid-dnya-narodzhennya-yu-s-shemshuchenka.html
    2. Писаренко С. Юрій Шемшученко: «До космічних воєн справа не дійшла» // Віче. – Режим доступу: http://veche.kiev.ua/journal/2498/
    3. Шемшученко Юрій Сергійович // Вікіпедія. – Режим доступу: https://cutt.ly/SheTHfW
    4. Шемшученко Юрій Сергійович // Юристи Україна правова еліта держави. – Режим доступу: http://www.logos.biz.ua/proj/yur/194.htm
    5. Шемшученко Юрій Сергійович // Національна академія наук України. – Режим доступу: https://cutt.ly/cheIvzn
    6. Шемшученко Юрій Сергійович // Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. – Режим доступу: http://idpnan.org.ua/ua/direktsiya/shemshuchenko-yuriy-sergiyovich.html
    7. Шемшученко Юрій Сергійович // Київський університет права НАН України. – Режим доступу: http://kul.kiev.ua/vikladachi/shemshuchenko-juriy-sergiyovich.html
    8. Шемшученко Юрій Сергійович // Національна академія правових наук України. – Режим доступу:  http://www.aprnu.kharkiv.org/Academics/Shemshuchenko_Y_S.html
    9. Шемшученко Юрій Сергійович // Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. – Режим доступу: https://cutt.ly/QheULyg
    10. Шемшученко Юрій Сергійович (1935) // Наука України : інформаційний портал. – Режим доступу: https://cutt.ly/hheYVlk
    11. Шемшученко Юрій Сергійович // Інститут історії України НАН України. – Режим доступу: https://cutt.ly/cheYvVn
    12. Шемшученко Юрій Сергійович, Голова Наглядової ради // Український центр сприяння розвитку публічно-приватного партнерства. – Режим доступу: https://cutt.ly/ctDAup7
    13. Юрій Шемшученко //  Український Центр. – Режим доступу: https://cutt.ly/qtDAUfD

Немає коментарів:

Дописати коментар