Translate

середу, 19 жовтня 2016 р.

Сплачуємо за тепло і квартиру: яку площу рахувати?

   Ми домоглися того, щоб балкон виключили з опалювальної площі, через що комунальники нараховували нам плату понад норму. Підкажіть, що входить в опалювальну площу (мене, зокрема, цікавлять санвузол і коридор, які не забезпечені теплообладнанням) ?
Людмила Анатоліївна, м. Першотравенськ, Дніпропетровська обл.»

Опалювальна площа: нюанси з балконом
   Площа балкона, дійсно, не входить в опалювальну площу. Так, згідно з «Правилами надання населенню послуг газопостачання»,опалювальна площа - загальна площа квартири (будинку) без урахування площі лоджій, балконів, терас. Не вважаються опалювальними також площі приміщень, де відсутні тепловіддавальні поверхні (радіатори, регістри, стінки печей, трубопроводи систем опалення тощо), і які не пов'язані з опалювальними приміщеннями дверними та іншими прорізами (п. 2 Правил).
   Тобто, якщо ви не виносили радіатори на балкон і якщо не поєднували балкон з кімнатою, то в цьому випадку балкон не повинен входити в опалювальну площу квартири.
   Разом з тим, опалювальна площа квартири - це фактично площа, обмежена зовнішніми стінами, тому в неї входять передпокій, коридор, санвузол, комора, навіть якщо вони не обладнані опалювальними Приладами.
   Нагадаємо, що з 19 грудня 2015 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України «Про введення перерахунку вартості послуги централізованого опалення в залежності від температури зовнішнього повітря» № 1037 від 30.10.2015 року. Згідно з цим документом, нарахування плати за опалення проводиться з розрахунку за 1 кв. метр опалювальної площі житла і з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря і фактичної кількості днів надання послуги в місяці, який є розрахунковим.

Загальна площа: рахують все
   Ми розібралися з тим, за яку площу ми платимо теплопостачальним підприємствам. Тепер, щоб не заплутатися, розглянемо поняття загальної площі житла, оскільки саме за неї ми вносимо квартплату (УБПТ - утримання будинку та прибудинкової території) і вона відрізняється від опалювальної.
   Загальна площа квартири - це сума площ усіх приміщень квартири, вбудованих шаф і літніх приміщень (балконів або лоджій) із знижувальним коефіцієнтом. Іншими словами, тут враховуються балкони і лоджії, але при розрахунку вони
матимуть меншу площу, ніж фактична.
   Так, розрахункова площа незаскленого балкона буде множитися на знижувальний коефіцієнт 0,3, тобто враховується тільки 30% від фактичної. Площа заскленого балкона враховується з коефіцієнтом 0,8, тобто враховується 80% від фактичної.
   Для незасклених лоджій застосовується коефіцієнт 0,5, а для веранд, засклених
лоджій і холодних комор -1,0.
   Підрахунок площі балкона і лоджії регулюється Інструкцією БТІ і будівельними нормами ДБН В.2.2-15-2005 (Житлові будинки. Основні положення)*.
* Основним документом вважається Інструкція БТІ, а ДБН В.2.2-15-2005 стосуються квартир і гуртожитків, побудованих (реконструйованих) після 1 січня 2006 року.

Джерело: Як розраховують стаж на сезонних роботах? // На пенсії. - 2016. - 18 - 24 жовтня (№ 42). - С. 3

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар