Translate

суботу, 2 жовтня 2021 р.

Успішна справа Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Стягнення з чоловіка витрат на лікування

    Під час шлюбу, у Наталії було виявлено тяжке захворювання – онкологія, проведено операцію з видалення пухлини, в 2019-2020 роках проведено повторні операції по видаленню метастазів.
Після проведення медичних операцій у 2019-2020 роках позивачці була встановлена 1-а група інвалідності внаслідок загального захворювання.
    Під час проходження лікування в КНП «Чернігівський медичний центр сучасної онкології» лікуючим лікарем був прописаний препарат «Кітруда» вартістю 116 070,00 грн за курс.
Шлюбні відносини між Наталією та Сергієм фактично припинилися у серпні 2020 року, коли позивачка потрапила на хіміотерапію і почала потребувати значних коштів на лікування, після чого вони стали мешкати окремо.    Чоловік Наталії відмовився допомагати дружині в біді і давати кошти на лікування.
    З цією проблемою Наталія звернулася до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
    Представником у цій справі був призначений спеціаліст Центру Ярослав Хоменко, який зустрівся Наталією, узгодив з нею правову позицію у справі яка полягала в наступному: оскільки наявність у Наталії хвороби і пов`язаних з нею витрат були підтверджені належними доказами, а саме: випискою із медичної карти хворого, товарними чеками та квитанціями про придбання ліків та витрат на проведення МРТ обстеження на загальну суму 460020 грн., а тому половина таких витрат в розмірі 230010 грн. мала бути покладена на чоловіка на підставі ст. 90 СК України.
    Після цього спеціалістом була складена позовна заява до суду.
    У судових засіданнях по цій справі чоловік Наталії та його адвокат заперечували проти задоволення позовних вимог у повному обсязі, посилаючись на те, що після виявлення у його дружини через місяць після одруження захворювання, він допомагав їй як морально, так і матеріально. Також, на той час його мати перебувала на заробітках в Іспанії та здійснювала грошові перекази на їх підтримку. Рідна сестра відповідача - збирала грошові кошти на лікування у соціальних мережах. Крім того, за місцем роботи відповідача надавалась допомога на лікування його дружини.
    Також відповідач зазначав, що за час перебування у фактичних шлюбних відносинах були накопичені грошові кошти в розмірі 15000 доларів США та частково зроблений ремонт, було придбано побутову техніку в квартирі, де вони мешкали з дружиною. Відповідач у серпні 2020 року виїхав з вказаного житла, яке належить батьку позивача. Причиною розірвання їх відносин стало те, що стосунки між ними не склалися, а також тому, що мати відповідача виїхала з Іспанії і перестала надсилати грошові перекази. При цьому, відповідач зазначав, що він залишив дружині грошові заощадження та все майно, яке було нажито за час шлюбу. Саме за вказані заощадження і були придбані лікарські засоби.
      Обставини на які посилався відповідач не знайшли свого підтвердження у судових засіданнях, а тому Деснянський районний суд м. Чернігова у справі 750/2799/21 вирішив позовні вимоги Наталії задовольнити в повному обсязі та стягнути з чоловіка 230010 грн. на лікування.

     На які норми закону посилатись коли в жінка або чоловік у шлюбі потрапляє в подібні ситуації.
    Коментує юрист Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Ярослав Хоменко.
Згідно ч. 6 ст. 7 Сімейного кодексу України (далі - СК України) жінка та чоловік мають рівні права і обов'язки у сімейних відносинах, шлюбі та сім'ї.
    Відповідно до ч. 8 ст. 7 СК України регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім'ї.
Ст. 90 СК України передбачено, що дружина, чоловік взаємно зобов'язані брати участь у витратах, пов'язаних із хворобою або каліцтвом другого з подружжя.
    Таким чином, дана норма права поряд з основним способом надання утримання, яке полягає в одержанні відповідних щомісячних платежів, які називають аліментами, передбачає такий додатковий спосіб реалізації права подружжя на утримання як взаємна участь дружини, чоловіка у витратах на лікування, що пов'язані з хворобою або каліцтвом другого з подружжя. Закон передбачає, що реалізація зазначеної правової норми може відбуватися як у добровільний, так і примусовий спосіб.
    Нагадуємо, що для отримання юридичної допомоги можна звернутися за адресою: м. Чернігів, пр-кт Миру, 49-а, тел: (0462) 77-51-68.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Немає коментарів:

Дописати коментар