Translate

понеділок, 5 грудня 2022 р.

Українські військові зможуть піти у відпустку під час війни без поважних причин - ВР прийняла закон


    Верховна Рада України ухвалила закон, яким дозволила військовослужбовцям йти у відпустки під час війни. Раніше вони мали таке право лише у виключних обставинах.

    На початку листопада законопроєкт був ухвалений за основу, а в цілому проголосований 1 грудня. На його підтримку висловились 269 депутатів парламенту.

    Раніше закон України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" також надавав військовим право на відпустки в особливий період і під час дії воєнного стану.

    Однак, перепочинок від служби надавався бійцеві лише за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

    Депутати вирішили зняти таке обмеження.

    Тепер військовий може взяти частину щорічної основної відпустки, а також окрему відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

    Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    Однак, парламент все ж встановив одне обмеження для відпусток під час війни, якого не було в першому варіанті законопроєкту

    Згідно з поправкою, внесеною в текст документа, частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

    Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар