Translate

середу, 19 жовтня 2016 р.

Як розраховують стаж на сезонних роботах?

   «Протягом моєї трудової діяльності були періоди сезонної роботи (в тому числі на лісозаготівлі та в сільському господарстві). Чув, що сезон роботи в цьому випадку зараховується до стажу при призначенні пенсії як цілий рік. Чи так це?
Григорій М., м. Дрогобич, Львівська обл.


Яка праця вважається сезонною?

   Дійсно, Постановою Кабінету Міністрів України № 583 від 12 жовтня 1992 року* затверджено Список сезонних робіт, зайнятість на яких протягом повного сезону зараховується до стажу для призначення пенсії за рік роботи. До цього Списку входять наступні види робіт:
   Робота в торфорозробках:
•    болотно-підготовчі роботи;
•    видобуток, сушка та прибирання торфу;
•    ремонт і обслуговування технологічного устаткування в польових умовах.
   Робота на лісозаготівлі та лісосплаві:
•    скидання деревини у воду, первинний і плотовий лісосплав, сортування на воді, з'єднання плотів і викочування деревини з води, навантаження деревини в судна і вивантаження її з суден;
•    добування живиці, барасу і ялинової сірки;
•    заготівля пенькуватого осмолу;
• підготовка грунту, посів і посадка лісу, догляд за лісовими культурами, робота в лісорозсадниках,
•    польові лісовпорядні роботи.
   Робота на підприємствах сезонних галузей рибного господарства.
Наша довідка
СЕЗОННИМИ вважаються роботи, які через природні і кліматичні умови виконуються не весь рік, а протягом певного періоду (сезону), але не більше ніж шість місяців.
  
  Робота на підприємствах сезонних галузей м'ясної і молочної промисловості.  Робота на підприємствах цукрової та консервної галузей промисловості.

У кого стаж буде більший?

   Є й інші сезонні роботи (повний Перелік сезонних робіт затверджений Постановою Кабміну «Про затвердження списку сезонних робіт і сезонних галузей» № 278 від 28 березня 1997 року). Але вони, на відміну від названих вище, зараховуються до стажу за їх фактичною тривалістю.
   Необхідно відзначити, що наведений вище порядок обчислення стажу діє тільки за період до 1 січня 2004 року. Після цієї дати до страхового стажу при призначенні пенсії включають лише ті періоди сезонної роботи, за які були сплачені страхові внески. При цьому неповний місяць сезонної роботи включається до страхового стажу як повний за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків буде не меншою від мінімальної (на сьогоднішній день 319 грн.). Тобто якщо сума менша, цей період може бути зараховано до страхового стажу (як повний місяць) за умови доплати до розміру мінімального страхового внеску.

Джерело: Як розраховують стаж на сезонних роботах? // На пенсії. - 2016. - 18 - 24 жовтня (№ 42). - С. 2

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар