Translate

четвер, 25 травня 2023 р.

Православна Церква України з 1 вересня переходить на новий календар

              У наш час юліанський календар сприймається як пов’язаний з російською церковною культурою. Прагнення збереження і утвердження української духовної ідентичності та захист від агресії “русского міра” спонукають ПЦУ долучитися до більшості Помісних Православних Церков і запровадити у вжиток новоюліанський календар.

               24 травня, на Архієрейському Соборі ухвалили історичне рішення – про перехід Православної Церкви України з 1 вересня на новий календар. Про це повідомляє на офіційній фейсбук-сторінці ПЦУ.

                       У церкві зазначають, що загальне вживання новоюліанського календаря, після затвердження цього рішення Помісним Собором, що скликається на 27 липня 2023 року, буде запроваджене з 1 вересня цього року, коли розпочинається новий церковний рік.

“Водночас парафії і монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість – календарна реформа відбудеться без примусу, поступово і усвідомлено”, – зазначають у Православній Церкві України.

                      Також там зауважують, що питання календарної реформи давно дискутується і в суспільстві, і в Церкві. Але з року в рік стає все більше прихильників переходу на оновлений календар, яким вже давно користується більшість Помісних Православних Церков.

                      І, звичайно, з новою силою це питання постало внаслідок агресії рф.

“Нині юліанський календар сприймається як пов’язаний з російською церковною культурою. Адже сучасним (новоюліанським) календарем користуються ті Церкви, які підтримують нашу Помісну Церкву, натомість опоненти і, в першу чергу, РПЦ – дотримуються старого календаря (юліанського). Тож прагнення збереження і утвердження своєї української, духовної ідентичності, захист від агресії “русского міра”, вимагають від нас назрілого рішення – долучитися до більшості Помісних Православних Церков і запровадити у вжиток новоюліанський календар”, – наголошують у ПЦУ.

                         Як пояснює BBC, тепер більшість українців будуть відзначати Різдво 25 грудня, а не 7 січня, Миколая – 6 грудня, а Водохреще – 6 січня.

                        При цьому буде збережено чинну Пасхалію – святкування Великодня і прив’язаних до нього подій, наприклад Трійці, яку святкують на 50-ий день після Пасхи. Такий перехід зі старого юліанського календаря на новий без врахування Великодня називають новоюліанським календарем. Так робили і православні церкви Європи, які також зберегли різний підхід до вирахування Великодня з церквами григоріанського календаря.

                        Непроста ситуація буде з Покровою, святкували 14 жовтня, адже до цього дня прив’язаний День українського козацтва, День УПА і День захисників та захисниць України. Тепер її переносять на 1 жовтня.

                        Чи будуть скасовувати офіційні вихідні 14 жовтня та 7 січня – питання до парламенту. Але у воєнний час і так усі вихідні тимчасово скасовано.

                         У ПЦУ зазначають, що звернуться до влади з проханням перенести державні свята, які були прив’язані до релігійних. Це стосується тієї ж Покрови і, наприклад, Дня державності на День пам’яті святого Володимира 28 липня (тепер це буде 15 липня).

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар