Translate

вівторок, 6 червня 2023 р.

Сплата аліментів ФОП


 


                      Суддя Верховного Суду Ольга Ступак розповіла про судову практику щодо сплати аліментів ФОП, повідомила прес-служба ВС.

               Фізична особа - підприємець може перебувати на загальній системі оподаткування або спрощеній.

  • У першому випадку розмір аліментів розраховується із заробітку після сплати податків (чистий дохід).

  • Якщо ФОП перебуває на спрощеній системі оподаткування, розмір аліментів визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для відповідної місцевості (ч. 2 ст. 195 СК України).

                       Суддя проаналізувала постанову Об'єднаної палати КЦС ВС від 5 вересня 2019 року у справі № 760/4569/18. В ній зроблено висновок, що норми СК України вказують на необхідність визначення розміру аліментів від частки доходу платника, а не його заробітку. Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів, до поняття «заробіток» включає також і виплати, які заробітною платою не є, зокрема доходи від підприємницької діяльності, кооперативів тощо, що свідчить про більш широке тлумачення змісту поняття «заробіток», ніж виплати, які виплачуються в межах трудових правовідносин. Водночас у цій справі суд дійшов висновку, що кошти, отримані від продажу особистого нерухомого майна, не можуть вважатися доходом, з якого сплачуються аліменти.

                             Ольга Ступак зазначила, що тривала дискусія з приводу того, що при застосуванні ч. 2 ст. 195 СК України розраховуючи розмір аліментів з повної середньої зарплати для регіону, чи треба від такої суми віднімати суму податкових зобов'язань. Це питання вирішено в постанові КЦС ВС від 14 квітня 2021 року у справі № 759/1727/16. Суд вказав, що поняття «середня заробітна плата для даної місцевості» є макроекономічним показником, вона не належить до доходу (прибутку) або його частини, як макроекономічний показник не є реальною і не може бути об'єктом оподаткування.

                             «Частина 2 ст. 195 СК України не допускає двозначного тлумачення. Якщо боржник ФОП на єдиному податку, то розмір аліментів розраховується із середнього заробітку в регіоні. Це умовна величина, і з неї не можна вираховувати податки і збори», - зазначила доповідачка.

                        Крім того, Верховний Суд зробив висновки про те, чи можуть вважатися доходом, з якого сплачуються аліменти, зараховані на картковий рахунок кошти. Суд зазначив, що в кожній справі треба надавати оцінку, чи є такі кошти доходом, чи ні (постанова КЦС ВС від 22 березня 2023 року у справі № 212/7585/20-ц). 

За матеріалами інформаційного сайту "Liga zakon"

Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар