Translate

вівторок, 6 червня 2023 р.

Чи можна звільнитися з військової служби після бронювання?

                      Бронювання після призову на військову службу не є поважною причиною для звільнення з військової служби під час воєнного стану.

                      До цього висновку дійшов Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду за результатами касаційного перегляду справи №260/1851/22.

                       Так, колегія суддів КАС ВС погодилася з висновком Восьмого ААС, що факт бронювання військовозобов’язаного після його призову на військову службу не може розглядатися як поважна причина для звільнення зі служби під час воєнного стану на підставі підпункту “г” пункту 2 частини 4 статті 26 закону “Про військовий обов’язок і військову службу”.

                           Згідно з обставинами вищевказаної справи позивач з 14 березня 2022 року проходить військову службу у військовій частині у зв’язку з призовом під час мобілізації. При цьому на основі наказу Мінекономіки від 29 березня 2022 року він заброньований на період мобілізації та на воєнний час і йому надали відстрочку на 6 місяців.

Позивач зазначав, що:

  • не може бути військовослужбовцем, адже є заброньованим, і підлягає негайному звільненню з військової служби, проте частина не звільняє його зі служби;
  • військова частина допустила протиправну бездіяльність, порушила його права та інтереси, які мають бути відновлені у спосіб зобов’язання відповідача звільнити його зі служби.

                             Проте рішенням Закарпатського окружного адміністративного суду від 30 червня 2022 року, залишеним без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 28 листопада 2022 року, у задоволенні позову йому було відмовлено.

                             Із рішеннями судів позивач не погодився, звернувшись у Верховний Суд з касаційною скаргою, в якій просив:

  • скасувати рішення судів попередніх інстанцій;
  • ухвалити нове рішення про задоволення позову.

                              Колегія суддів КАС ВС у своєму рішенні зазначила, що відстрочка від призову на військову службу та звільнення з військової служби є різними поняттями, які ґрунтуються на положеннях різних інститутів військового права.

“За колом осіб бронювання стосується тільки військовозобов’язаних і є для них підставою для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Своєю чергою, звільнення з військової служби стосується військовослужбовців, тобто осіб, які проходять військову службу”, – наголосили у КАС ВС.

Отже, касаційний суд підсумував, що:

  • за змістом і метою бронювання військовозобов’язаних осіб не стосується правовідносин, пов’язаних зі звільненням військовослужбовців із військової служби;
  • тому факт бронювання військовозобов’язаного після його призову на службу не може розглядатися як поважна причина для звільнення;
  • оскільки позивач був призваний на військову службу 14 березня 2022 року, то він втратив статус військовозобов’язаного і набув статусу військовослужбовця, а відтак наказ про його бронювання не є підставою для звільнення зі служби;
  • оскаржувані судові рішення ґрунтуються на правильно встановлених фактичних обставинах справи, яким надана належна юридична оцінка із дотримання норм матеріального та процесуального права.

                              Тому постановою від 22 травня 2023 року у справі №260/1851/22/КАС ВС залишив рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 30 червня 2022 року і постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 28 листопада 2022 року без змін.

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар