Translate

вівторок, 19 вересня 2023 р.

Будівництво швидкоспоруджуваних укриттів: зареєстровано два законопроєкти


                            Зокрема нардепи пропонують запровадити механізм співфінансування ОМС будівництва швидкоспоруджуваних захисних споруд та найпростіших укриттів за ініціативою ОСББ і закладів освіти. 

                           Днями група народних депутатів подала до Верховної Ради два законопроєкти:

  • №10046: “Про внесення змін до статті 32 Кодексу цивільного захисту України щодо забезпечення необхідної кількості укриттів для населення шляхом будівництва швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту та створення найпростіших укриттів за ініціативою об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та закладів освіти”;
  • №10047: “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо можливості фінансування будівництва швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту та/або найпростіших укриттів за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам”.

                             У пояснювальній записці до першого документа акцентується на тому, що наразі ситуація з укриттями в Україні залишається критичною: принаймні половина з них не готова. При цьому біля багатьох будинків взагалі немає укриттів.

                             У свою чергу, у 2022 році до Кодексу цивільного захисту України внесли зміни щодо можливості в особливий період будувати швидкоспоруджувані захисні споруди цивільного захисту та створювати найпростіші укриття.

Вартість таких укриттів наразі становить:

  • на 50 осіб – 1 511 000,00 гривень;
  • на 75 осіб – 2 080 000,00 гривень;
  • на 100 осіб – 2 746 000,00 гривень.

“Враховуючи вищевикладене, а також критичну ситуацію із наявністю функціонуючих укриттів видається доцільним надати право співвласникам багатоквартирних будинків та закладам освіти бути ініціатором будівництва швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту та створення найпростіших укриттів, у разі їх відсутності, шляхом співфінансування з органами місцевого самоврядування будівництва відповідних укриттів”, – наголошують автори законопроєкту.

                              Для цього вони пропонують внести відповідні зміни до статті 32 Кодексу цивільного захисту України, якими передбачити надання права ОСББ та закладам освіти ініціювати будівництво швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту та/або найпростіших укриттів у разі відсутності наявних укриттів для населення на відповідній території шляхом повного або часткового фінансування органами місцевого самоврядування.

                            У другому законопроєкті нардепи висловлюють пропозицію запровадити можливість фінансування будівництва швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту та/або найпростіших укриттів за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в межах фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

                            Для цього вони хочуть доповнити Бюджетний кодекс України статтею, яка передбачає, що для створення фонду захисних споруд в особливий період та під час дії правового режиму воєнного стану на території України надається субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту та/або найпростіших укриттів за рахунок джерел формування фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

“Рішення про таке виділення коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії, порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту та/або найпростіших укриттів, визначається Кабінетом Міністрів України”, – уточнюють депутати.

                           У разі прийняття даних законів вони наберуть чинності з дня, наступного за днем їх опублікування.

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу

Бажаєте першими отримувати найактуальніші новини? 

Натисніть "стати прихильником"

 

Немає коментарів:

Дописати коментар