Translate

неділя, 7 липня 2024 р.

Зміни щодо військового обліку та набуття статусу ветерана: частина 1


         Президент підписав закон про зміни щодо порядку ведення військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану (№11143). 

         Про це нагадали у громадській організації “Юридична сотня”.

         Так, фахівці зазначили, що закон набув чинності 28 червня, а з його текстом можна ознайомитися ТУТ.

         Зміни з’явились у законах, які стосуються захисту інформації та кібербезпеки.

         Отже, тепер Міноборони та Генштаб здійснюють підготовку держави до відбиття воєнної агресії в кіберпросторі (кібероборону), а також співпрацюють з НАТО, міжнародними організаціями та іншими суб’єктами оборонної сфери щодо безпеки кіберпростору та спільного захисту від кіберзагроз.

         У законі “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” статтю 6-1 викладено в новій редакції, що регулює набуття статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану в зонах бойових дій або на тимчасово окупованих територіях.

         Відповідно до нової редакції, уповноважені особи військових частин повинні протягом п’яти днів з початку виконання бойового наказу (розпорядження) внести інформацію про виконання завдань до Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

         Якщо внесені до реєстру дані відповідають умовам та критеріям, встановленим Кабміном, статус учасника бойових дій надається автоматично.

          В іншому випадку рішення щодо надання статусу ухвалюється комісією з розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій на основі документів, отриманих від уповноважених органів або осіб у рамках міжвідомчої взаємодії, згідно з порядком, визначеним Урядом.

          Для отримання публічних послуг інформація про статус учасника бойових дій підтверджується з реєстру.

          Контроль за наданням статусу через реєстр здійснюється міжвідомчою комісією, створеною центральним органом виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни.

           Витяг із реєстру щодо внесених даних та виданих документів формується засобами  реєстру з унікальним електронним ідентифікатором. За бажанням учасникам бойових дій може надаватися паперове посвідчення УБД.

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу

Бажаєте першими отримувати найактуальніші новини? 

Натисніть "стати прихильником" 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар