Translate

неділя, 7 липня 2024 р.

Зміни щодо військового обліку та набуття статусу ветерана: частина 2


            Днями набрав чинності закон про зміни щодо порядку ведення військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану (№11143).

             Про це повідомили у громадській організації “Юридична сотня”.

            Так, юристи зазначили, що з текстом можна ознайомитися ТУТ.

             Також фахівці розповіли про те, що було внесено зміни до закону “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”.

“Визначено, що держателем та адміністратором реєстру є Міністерство оборони, розпорядником – Генеральний штаб, а Служба безпеки України та розвідувальні органи є органами адміністрування та ведення реєстру”, – зауважили у громадській організації.

             Окрім цього, змінили перелік персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста.

            Таким чином, відомості про членів сім’ї (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження) будуть вноситися до реєстру виключно за згодою призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

            Тепер до реєстру будуть вносити не тільки реквізити паспорта України та закордонного, а й інші документи, які дають право на виїзд і в’їзд в Україну.

             Уточнено, що до відомостей про освіту та спеціальність вноситимуться реквізити документа про освіту.

             Крім того, у частині відомостей про притягнення до кримінальної відповідальності будуть вносити дані також стосовно направлення обвинувального акта до суду (раніше вносилася інформація лише щодо повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення).

             Додатково буде зазначатися про зняття чи погашення судимості.

             Окрім того, до реєстру включатимуть відомості про притягнення до відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтями 210, 210-1 КУпАП (стаття 210 – порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку; стаття 210-1 – порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію).

“Закон доповнено статтею 14-3 щодо електронного кабінету ведення персонального обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів і визначено, що це персональний кабінет (захищений відокремлений вебсервіс), призначений для ведення персонального обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, передбаченого статтею 34 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, а порядок доступу до кабінету, відомостей та послуг встановлюються Порядком ведення реєстру, затвердженим Кабінетом Міністрів України”, – додали юристи.

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу

Бажаєте першими отримувати найактуальніші новини? 

Натисніть "стати прихильником" 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар