Translate

середу, 16 липня 2014 р.

Україна незалежна: Декларація про державний суверенітет України та її значення

          Декларація про державний суверенітет України - прийнята Верховною Радою України 16 липня 1990 року. Відтоді в літописі нашої держави розпочалася нова сторінка, новий відлік часу - епоха утвердження України як самостійної та незалежної країни.Саме цей документ закріпив основи Української Держави.
    Декларацією були визначені основні політичні, економічні, соціальні засади державотворення, задекларовані демократичний устрій та дотримання прав і свобод громадян, верховенство права. Проголошені базові принципи Конституції та законодавства України, які є гарантією соборності та єдності держави, віддзеркаленням одвічного прагнення українців жити у власній вільній державі.
         Україна урочисто проголосила про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках і дотримується трьох неядерних принципів:не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї.
Декларація стала тією цінністю, яка об'єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього в серпневі дні 1991 року. Саме спираючись на Декларацію про державний суверенітет України, було прийнято Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року.
      З метою висвітлення матеріалів цієї доленосної події, Чернігівська обласна універсальна бібліотека ім. В. Г. Короленка презентувала книжкову виставку: "Історичний шлях до суверенітету України", де висвітленні основні розділи та положення Декларації.
Користувачі бібліотеки мають змогу ознайомитися з текстом Декларації про державний суверенітет України, матеріалами з історії прийняття документа, книгами з історії та сучасності України.
         Під час роботи виставки в бібліотеці проходять бесіди, огляди літератури.Ознайомитися з Декларацією про державний суверенітет України Ви можете завітавши до читальної  зали бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар