Translate

неділю, 3 серпня 2014 р.

Всеукраїнський проект “Історія адвокатури України”

         Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка взяла участь у  Всеукраїнському проекті  “Історія адвокатури України”, який організував Центр досліджень адвокатури і права при Національній асоціації адвокатів України. Метою проекту є комплексне дослідження і вивчення: цілісної історії адвокатури України, як невід’ємної частини історії України. Найважливіше завдання проекту -  віднайти імена «забутих», загиблих, розстріляних, репресованих адвокатів, які по праву повинні займати чільне місце серед Героїв України.
         До проекту залучені музеї, архіви та бібліотеки, в яких намагатимуться знайти та показати публіці найцікавіші моменти з історичного минулого розвитку адвокатури. Архівні матеріали Тернопільщини, Київщини, повоєнна преса вже стали джерелом інформації про правозахисників минулих часів. Перший том з нарисів історії адвокатури вже побачив світ. У другому планують розповісти про волинську, східногалицьку, буковинську та харківську адвокатуру. Початок дослідження братимуть ще з ХV cтоліття.
         Працівниками відділу документів з суспільних та гуманітарних наук  опрацьовано ряд документів, матеріалів,  складено і упорядковано:
-         список правників Чернігівщини (коротка біографічна довідка), де висвітлена адвокатська, юридична, громадська та суспільно-політична діяльність 18-ти правників, уродженців Чернігівщини. Серед них: Крижанівський Костянтин Матвійович (1886-?), який був заарештований у 1938р., розстріляний у 1939р. та реабілітований у 1957р.. Товстоліс Микола Миколайович (1872-1938), заарештований у 1934р., який помер у Лукянівській в’язниці та ін.
Визначними  постатями серед правників Чернігівщини є Кониський Олександр Якович (1836-19000) та Шраг Ілля Людвігович (1847-1919);
-         список літератури про правників Чернігівщини,  який представляє літературу та статті з періодичних видань відомих істориків про  діяльність та творчість адвокатів;
-         список літератури про адвокатуру, яка наявна в фондах обласної бібліотеки ім. В.Г.Короленка. Даний список включає перелік літератури та статей з періодичних видань, які є в фондах обласної бібліотеки;
-          оформлено та презентовано книжкову виставку «Історія адвокатури України». Виставка складається з 3 розділів:
      -         Адвокати Чернігівщини.
      -         Адвокат за покликанням.
      -         Адвокатура сьогодні.
 
 Родзинкою виставки є перший том нарисів «Адвокатура України: забуте і невідоме»,який подарований нашій бібліотеці Національною асоціацією адвокатів України. Маємо надію, що підготовлені нами матеріали увійдуть у випуск нарисів з історії адвокатури Чернігівщини.
         Всіх бажаючих ми запрошуємо відвідати читальний зал обласної бібліотеки ім. В.Г.Короленка та більш детально ознайомитись з книжковою виставкою.



Немає коментарів:

Дописати коментар