Translate

понеділок, 12 вересня 2016 р.

Пільги й компенсації за роботу в шкідливих умовах

   Роз'яснює заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу регулювання умов і охорони праці Міністерства соціальної політики України Сергій РЯБОКОНЬ

   Про додаткову відпустку за особливий характер праці
   Працюю лікарем-психіатром у районній лікарні (повна ставка), а також за сумісництвом — на 0,25 ставки (з 9.00 до 13.00 — 4 год) в іншій райлікарні. Чи маю право на додаткову щорічну відпустку за особливий характер праці за сумісництвом, а також на компенсацію за цю відпустку в разі звільнення?
Т. Самійленко, Полтавська обл.

   Відповідь. Право працівників на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці визначається відповідно до Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 (із змінами).

   Згідно з підрозділом «Психіатричні (психоневрологічні), геріатричні, нейрохірургічні, наркологічні лікувально-профілактичні заклади та установи, відділення, палати та кабінети, а також установи, відділення соціального захисту населення психоневрологічного та геріатричного типу та спеціальні будинки-інтернати для осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі» розділу XVII «Охорона здоров'я, освіта та соціальна допомога» цього Списку лікарю (в тому числі лікарю — керівнику відділення, кабіне-ту), який безпосередньо обслуговує хворих у відповідних установах та підрозділах, надається відпустка за особливий характер праці тривалістю до 25 календарних днів.
   Слід зазначити, що у Списку визначено максимальну тривалість такої відпустки. Конкретна її тривалість установлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах (ст. 8 Закону України «Про відпустки»).
   Згідно з Порядком застосування названого Списку, затвердженим наказом Мінпраці України від 30.01.98 р. № 16, зареєстрованим у Мін'юсті України 30.01.98 р. за № 57/2497, додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно до фактично відпрацьованого часу. У розрахунок часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для такої категорії працівників.
   Тобто фактична тривалість такої додаткової відпустки залежить від кількості фактично відпрацьованих працівником днів, у які він був зайнятий в умовах, передбачених Списком, не менш як половину тривалості робочого дня.
   Працівник, який уклав трудовий договір на роботу за сумісництвом, перебуває в трудових відносинах з підприємством, установою, організацією, фізичною особою, має право на оплачувану щорічну відпустку, втому числі й щорічну додаткову відпустку за роботу з особливим характером праці.
   Однак під час установлення права сумісників на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці слід ураховувати вимоги ст. 9 названого Закону та Порядку застосування відповідного Списку, тобто в розрахунок часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються лише дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для відповідної
категорії працівників. Фактична тривалість цієї відпустки залежить від кількості відпрацьованих у таких умовах днів.
   Працівники, які працюють за сумісництвом і зайняті на відповідних роботах менш як половину встановленої тривалості робочого дня, правом на таку додаткову відпустку не користуються.
   Отже, оскільки Ви працювали за сумісництвом по 4 год на день, тобто більш як половину тривалості робочого дня, встановленого для такої категорії працівників, Ви маєте право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці.
   Для розрахунку її тривалості має бути обчислено кількість фактично відпрацьованих Вами у таких умовах днів.
   Кількість днів слід помножити на кількість днів відпустки, передбачених Списком (максимальна тривалість), та поділити на норму тривалості робочого часу на рік (кількість робочих днів за рік).
   Статтею 24 Закону України «Про відпустки» передбачено, що в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.
   Також на бажання працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не має бути менш ніж 24 календарних дні.

Аналогічні робочі місця
   Скільки аналогічних робочих місць буде на підприємстві:
   —    якщо шість працівників — операторів котельні працюють у двозмінному режимі по 12 год з нічною зміною почергово;
   —    якщо із 120 осіб — операторів конвеєрних ліній одночасно працює 16 операторів в одну зміну?
В. Матяш, Чернівецька обл.

Відповідь. Атестація робочих місць за умовами праці, яка проводиться згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442, проводиться саме щодо конкретного робочого місця.
   Робоче місце — це місце постійного або тимчасового перебування працівника в процесі трудової діяльності.
    Аналогічні робочі місця — це робочі місця, на яких умови і характер праці аналогічні за всіма показниками умов праці, а саме: професії (посади) одного найменування; виконання одних і тих самих професійних обов'язків під час ведення однотипного технологічного процесу в однаковому режимі роботи; використання однотипного виробничого обладнання, інструментів, матеріалів і сировини; використання однотипних систем вентиляції, опалення та освітлення; однаковий набір шкідливих факторів виробничого середовища та трудового процесу (одного класу і ступеня шкідливості); однакова забезпеченість засобами індивідуального захисту тощо.
   Зважаючи на зазначене, в першому прикладі, наведеному в листі, йдеться про одне робоче місце, тобто атестація має проводитися на одному робочому місці оператора котельні, на якому працюють шість робітників.
   У другому прикладі атестації мають підлягати 16 робочих місць, при цьому визначити їх аналогічними можна на підставі індивідуального аналізу кожного робочого місця з урахуванням технологічних процесів, використовуваних матеріалів, сировини, устаткування, санітарно-гігієнічних досліджень виробничих факторів, проведених на цих робочих місцях.



Джерело: Пільги й компенсації за роботу в шкідливих умовах // Праця i зарплата. - 2016. - 6 липня (№ 25). - С. 21.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар