Translate

четвер, 14 червня 2018 р.

Про чергування в приймальному відділенні

    Лікар працює в ЦРЛ на 0,25 ставки лікаря ортопeда-травматолога хірургічного відділення з травматологічними ліжками та на 0,75 ставки лікаря ортопеда-травматолога з надання невідкладної допомоги. Чи зобов'язаний він чергувати у приймальному відділенні понад місячну норму робочого часу?
І. Тимченко, Київська обл.


    Відповідь. Лікарі та фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою закладів охорони здоров'я, зайняті наданням медичної допомоги населенню, можуть залучатися до чергування. Чергування є складовою робочого часу медичних працівників. Під час таких чергувань медичні працівники виконують свої безпосередні трудові обов'язки з оплатою праці на загальних підставах.
    Якщо лікар працює за основною посадою та за сумісництвом, то оплачують чергування за тією лікарською посадою, за якою він залучається на чергування.
    Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затвердженими наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519, передбачено два види чергувань лікарів: удома і в стаціонарі.
    Чергування вдома лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою проводиться як у межах місячної норми робочого часу відповідних працівників за обліковий період, так і поза її межами. Чергування вдома не може перевищувати половини місячної норми робочого часу.
    Чергування в стаціонарі також провадиться як у межах місячної, так і понадмісячної норми робочого часу працівника. При цьому робочий час ураховується помісячно.
    Місячна норма робочого часу визначається з установленої для такого працівника щоденної тривалості робочого часу, передбаченої для щестиденного робочого тижня, та кількості робочих днів у такому місяці.
    Чергування в межах місячної норми робочого часу проводиться штатними медичними працівниками за рахунок зменшення тривалості зміни впродовж місяця.
    Якщо чергування проводиться в робочі дні згідно з графіками роботи в межах місячної норми робочого часу, то за таке чергування не надається інший день відпочинку і не проводиться додаткова оплата. У такому разі працівникові має бути зменшено тривалість зміни упродовж місяця, щоб години основної роботи працівника разом із чергуванням не спричинили переробітку годин за місяць.
    Якщо чергування за графіком припадає на вихідний чи святковий день у межах місячної норми робочого часу, незалежно від тривалості годин такого чергування, то працівникові за згодою сторін надається один день відпочинку (зміна) згідно з установленим графіком роботи або проводиться оплата в розмірі одинарної годинної ставки понад оклад (ст. 72, 107 КЗпП).
    Питання способу компенсації чергування через надання іншого дня відпочинку чи оплату його в розмірі одинарної годинної ставки понад оклад — вирішується за згодою сторін (між працівником і роботодавцем).
    Лікарі та фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою можуть залучатися за їхньої згоди до чергувань понад місячну норму робочого часу без обіймання штатних посад з оплатою з фонду оплати праці.
    У цьому разі оплата роботи, яка виконується в робочі дні тижня, проводиться понад оклад, а у вихідний день за графіком, святковий чи неробочий день — у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад (ст. 106,107КЗпП).

Джерело:  Про чергування в приймальному відділенні // Праця і зарплата. - 2018. - № 21. -  С. 9.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар