Translate

суботу, 22 жовтня 2016 р.

Як оформити пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2?

   Маю стаж електрогазозварника 8 років 4 місяці на підприємстві, яке нині перебуває в стані банкрутства. Як я можу оформити пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2?
Умови призначення пенсії за віком на пільгових умовах визначено статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

   Згідно з пунктом «б» цієї етапі, право на пенсію за віком на пільгових умовах мають, зокрема чоловіки, зайняті повний робочий день на роботах у шкідливих та важких умовах праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць, після досягнення 55 років і за наявності ЗО років страхового стажу, з них не менше як 12 років 6 місяців на зазначених роботах.
   Чоловікам, які мають не менше як половину стажу на зазначених роботах (6 років 3 місяці), за наявності передбаченого загального стажу роботи пенсії за віком на пільгових умовах призначаються зі зменшенням визначеного законодавством пенсійного віку (60 років) на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи.
   До заяви про призначення пенсії за віком на пільгових умовах додають документи, передбачені Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1, та уточнюючу довідку, яку видає підприємство, установа, організація, де працювала особа, або їх правонаступник.
   Якщо підприємство перебуває в стадії ліквідації, довідки, необхідні для призначення пенсії, зокрема на пільгових умовах, видає ліквідатор, який в період ліквідації виконує обов'язки керівника.
   У разі ліквідації підприємств, установ та організацій без визначення правонаступника для підтвердження пільгового стажу особа подає документи, перелік яких визначено пунктом 11 Порядку підтвердження періодів роботи, які зараховуються в трудовий стаж для призначення пенсій на пільгових умовах або за вислугу років, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 10.11.2006 р. № 18-1 (далі — Порядок 18-1).
   Ухвалення рішень щодо підтвердження стажу роботи або відмови в його підтвердженні у визначеному порядку є завданням Комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років (далі — Комісія), які створюються при головних управліннях Пенсійного фонду України в областях та місті Києві і до складу яких обов'язково включають представників органів соціального захисту населення, органів Пенсійного фонду України, Державної інспекції України з питань праці та на засідання яких можуть запрошувати консультантів, експертів та фахівців центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій.
   Оскільки підприємство, на якому Ви працювали, перебуває в стані банкрутства, для визначення права на пенсію Вам потрібно подати в територіальне управління Пенсійного фонду України за місцем проживання (реєстрації) разом з іншими документами уточнюючу довідку, видану ліквідатором.


Джерело: Як оформити пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2? // Пенсійний кур`єр . - 2016. - 21 жовтня (№ 42). - С. 4.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар