Translate

вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Поки працював - пенсія зменшилася

   У 2009 році я вийшов на пенсію за віком. У зв'язку з фінансовими труднощами 1 квітня 2016року я офіційно влаштувався на роботу. Пропрацював до 31 серпня 2016року. Довелося звільнитися, тому що за цей час з моєї пенсії (без повідомлення) зняли соціальні надбавки (120 грн.). Також зняли 15% від суми, що залишилася.
   Чи правомірно мені платили меншу пенсію і чому виплати не відновили після звільнення? Чи повинен бути повідомлений пенсіонер про подібні зміни?
Іван Григорович, м. Полтава

 
   Працюючим громадянам пенсії не індексують. Факт працевлаштування автоматично позбавив вас нарахованої індексації. І повернути індексацію після звільнення вже не можна. Інше питання -15-відсотковий податок, який утримують з працюючих пенсіонерів. Це стосується тих громадян, які працюють, у яких розмір пенсії перевищує 150% прожиткового мінімуму (тобто понад 1695 грн.).
   Після звільнення пенсію повинні виплачувати в повному обсязі, тобто повернути 15%. Втім, про факт працевлаштування пенсіонери зобов'язані своєчасно повідомляти до Пенсійного фонду, а працівники Пенсійного фонду в свою чергу роз'яснювати пенсійне законодавство та ймовірні наслідки його порушення.





Джерело: Поки працював - пенсія зменшилася  // На пенсії. - 2016. - 11 - 17 жовтня (№ 41). - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар