Translate

середа, 30 листопада 2016 р.

Чи мала я право на перерахунок?

   Я вийшла на пенсію за віком 2015-го в 57 років. Пенсію мені призначено за наявності страхового стажу 28 років. Із 01.05.2016-го розмір моєї пенсії не змінився. Чи мала я право на перерахунок?
   Пенсія за віком призначається відповідно до статей 27 і 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), її розмір залежить від тривалості страхового стажу, обчисленого згідно зі статтями 24 і 25 Закону, і заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до статей 40 і 41 Закону.
   При цьому мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за наявності в жінки страхового стажу тривалістю ЗО років. Якщо страховий стаж становить менше як ЗО років, то пенсія за віком призначається в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру
пенсії за віком. Розмір пенсії, визначений таким чином, не може бути меншим за 949 грн.
   Нормативно-правовими актами передбачено встановлення до пенсії надбавок, підвищень, доплат, пенсій за особливі заслуги та інших виплат, на які особа має право залежно від наявного в неї статусу. Розмір таких виплат визначається виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Якщо розмір пенсії чи встановлені до неї виплати (надбавки, підвищення) розраховано виходячи з прожиткового мінімуму, то в разі зміни прожиткового мінімуму проводиться їх перерахунок.
   Розмір підвищення пенсії за результатами перерахунку в кожного пенсіонера індивідуальний.
   Якщо до складу Вашої пенсійної виплати не входять складові, розмір яких визначається виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, то розмір пенсії в разі зростання прожиткового мінімуму не змінюється.

Джерело: Чи мала я право на перерахунок? // Пенсійний кур'єр . - 2016. - 25 листопада (№ 47). - С. 4.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар