Translate

середу, 30 листопада 2016 р.

Чи входять декретні відпустки в пільговий стаж?

   Я пропрацювала дояркою з 1985-го по 2005 рік. У цей період три роки була в декретній відпустці. Під час обчислення пільгової пенсії ці роки до пільгового стажу не зарахували. Чи правомірно мені відмовлено в отриманні пільгової пенсії?*
   Згідно з пунктом «д» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, мають право на пенсію за віком на пільгових умовах після досягнення віку від 50 до 55 років (залежно від дати народження) і за наявності стажу зазначеної роботи не менше як 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування.
   Під нормою обслуговування розуміють кількість голів корів або свиней, закріплених за робітницею, які вона зобов'язана обслужити протягом встановленого робочого дня (зміни) у визначених організаційно-технічних умовах.
   Технічним обґрунтуванням норми є:
типові міжгалузеві та галузеві (відомчі) норми обслуговування, які затверджено у визначеному порядку;
норми обслуговування, які встановлено на підставі типових міжгалузевих та галузевих (відомчих) нормативів часу на окремі роботи (операції) з урахуванням організаційно-технічних умов обслуговування великої рогатої худоби і свиней у даному господарстві.
У разі звернення жінки-доярки з приводу призначення пенсії на пільгових умовах адміністрація (правління) господарства подає в органи Пенсійного фонду довідку про стаж роботи дояркою (оператором машинного доїння) чи свинаркою-опера-тором і про виконання встановлених норм обслуговування.
   Виконання таких норм за період починаючи з 1992 року підтверджується даними первинного обліку.
   У разі коли доярка чи свинарка не виробила встановленого мінімуму трудової участі (вихододнів) з поважних причин, то він зараховується до пільгового стажу за умови виконання встановлених норм обслуговування. 
   У разі якщо господарства немає і немає його правонаступника, пільговий стаж підтверджують спеціальні комісії, що діють при головних управліннях Пенсійного фонду України в областях та місті Києві (далі — Комісія). Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років (далі — Порядок), затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 10.11.2006 №18-1.
   Таким чином, пільговий стаж, який дає право доярці на призначення пенсії на пільгових умовах, підтверджує адміністрація колгоспу, радгоспу чи іншого підприємства сільського господарства або Комісія. До того ж за наявності рішення про поважні причини невиконання встановленого мінімуму вихододнів у періоди, коли жінка була зайнята доглядом за дитиною до трирічного віку, цей період входить до страхового пільгового стажу.

Джерело: Чи входять декретні відпустки в пільговий стаж? // Пенсійний кур'єр . - 2016. - 25 листопада (№ 47). - С. 4.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар