Translate

середу, 30 листопада 2016 р.

Чи можна отримувати дві пенсії?

   «Я - дружина померлого учасника війни (інваліда). Хочу запитати: якщо я отримую трудову пенсію, чи маю право на додаткову пенсію з втрати годувальника? І як отримати пенсію за минулий час, якщо я не знала, що можу претендувати на такий вид пенсії?
Сім'я Шелест, Харківська обл.»

   Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено три основних види пенсії:
•    за віком,
•    з інвалідності,
•    у зв'язку з втратою годувальника.
   Особам, які мають одночасно право на різні види пенсії, призначається один із цих видів пенсії за їх вибором. Пенсія з втрати годувальника, як правило, призначається в розмірі 50% від пенсії померлого. Тобто ви можете відмовитися від своєї пенсії і перейти на частину пенсії чоловіка. Наскільки це вигідно, можуть порахувати тільки в Пенсійному фонді за місцем проживання. При цьому перехід з одного виду пенсії на інший зазвичай провадиться з дня подання відповідної заяви. Перейти на пенсію чоловіка з більш раннього терміну, а отже - отримати гроші за минулі роки, не вийде.
   У той же час до вашої власної пенсії може бути призначена доплата за чоловіка, і для цього не обов'язково переходити на його пенсію (якщо це невигідно). Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», наприклад, передбачені такі доплати, як:
►    підвищення членам сімей загиблих або померлих військовослужбовців, а також дружинам (чоловікам) загиблих або померлих інвалідів війни, які не одружилися вдруге,-398,58 грн.;
►    дружинам (чоловікам) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, - 113,88 грн.

На замітку
Отримувати одночасно дві пенсії в Україні можуть тільки інваліди з дитинства, які втратили годувальника, їм надають можливість отримувати і пенсію з інвалідності, і пенсію з втрати годувальника.

Джерело: Чи можна отримувати дві пенсії? // На пенсії . - 2016. -  листопад (№ 47). - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.


Немає коментарів:

Дописати коментар