Translate

четвер, 19 січня 2017 р.

Щодо зниження пенсійного віку

   Я проживаю у зоні гарантованого добровільного відселення, але працюю у місті Києві. Чи маю я право на призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку та за яких умов?

   Згідно із статтею 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон), особи, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні гарантованого добровільного відселення, якщо вони станом на І січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше трьох років, мають право на призначення пенсії за віком зі зменшенням пенсійного віку, визначеного статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», на 3 роки та додатково на 1 рік за кожні 2 роки проживання/роботи, але не більше ніж на 6 років.

    При цьому початкова величина зниження пенсійного віку встановлюється лише особам, які постійно проживали або постійно працювали у зазначених зонах з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період.
   Підставою для визначення статусу потерпілих від Чорнобильської катастрофи, які проживають або працюють на забруднених територіях, є довідка про період проживання на таких територіях, а посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» є документом, що підтверджує статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та надає право користування пільгами, встановленими цим Законом (статті 15 та 65 Закону).
   Враховуючи зазначене, право на призначення пенсії за віком зі зменшенням пенсійного віку відповідно до статті 55 Закону визначається органами Пенсійного фонду України на підставі довідки про період проживання, виданої органами місцевого самоврядування, та посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи».

Джерело: Щодо зниження пенсійного віку // Ваш консультант. - 2016. - Грудень (№ 12). - С. 16.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар