Translate

субота, 28 січня 2017 р.

Чи застосовується кратне обчислення стажу роботи в районах Крайньої Півночі під час призначення пенсії за вислугу років?

   Чи застосовується кратне обчислення стажу роботи в районах Крайньої Півночі під час призначення пенсії за вислугу років?

   Пунктом 5 розділу XV Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) визначено, що період роботи до 01.01.1991 в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього СРСР, а також на острові Шпіцберген, зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло до 01.01.1991.
   Пільгове обчислення страхового стажу застосовується для осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, і на яких поширювалися пільги, передбачені для працівників у районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до цих районів, відповідно до Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 10.02.1960 «Про впорядкування пільг для осіб, які працюють у районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі», постанови Ради Міністрів Союзу РСР від 10.02.1960 № 148 «Про порядок застосування Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 10.02.1960 «Про впорядкування пільг для осіб, які
працюють у районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі», Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 26.09.1967 «Про розширення пільг для осіб, які працюють у районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі».
   Відповідно до пункту 3 постанови Ради Міністрів СРСР від 10.02.1960 № 148, працівникам, які користувалися на цей час пільгами, кожний рік роботи в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до цих районів, до 01.03.1960 зараховується за два роки роботи під час обчислення стажу для отримання пенсії за віком, по інвалідності та за вислугу років, а після 01.03.1960-го — за один рік і шість місяців роботи під час обчислення стажу для отримання пенсії за віком і по інвалідності.
   З огляду на вищезазначене, якщо особа набула страховий стаж у районах Крайньої Півночі до 01.03.1960, то під час призначення пенсії за вислугу років вона матиме право на зарахування до страхового стажу в подвійному розмірі періодів роботи в цих районах на підставі документів, передбачених Законом. Якщо особа набула страховий стаж у районах Крайньої Півночі після 01.03.1960, то під час призначення пенсії за вислугу років підстав для зарахування до страхового стажу періоду роботи в районах Крайньої Півночі в кратному розмірі немає.

Джерело: Чи застосовується кратне обчислення стажу роботи в районах Крайньої Півночі під час призначення пенсії за вислугу років? // Пенсійний кур'єр. - 2016. - 27 січня (№ 4). - С. 4.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар