Translate

вівторок, 17 січня 2017 р.

Щодо права доярки на пільгову пенсію

   Пропрацювала дояркою з 1985 до 2005 р. До пільгового стажу мені не донарахували три роки. Чи правомірно мені відмовили в одержанні пільгової пенсії?
Н. Яценко, Вінницька обл. 

  Відповідь. Згідно з п. «д» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, на інших підприємствах сільського господарства, мають право на пенсію за віком на пільгових умовах після досягнення віку від 50 до 55 років (залежно від дати народження) і за стажу такої роботи — не менш як 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування.
   Під нормою обслуговування розуміється кількість голів корів або свиней, закріплених за робітницею, яких вона зобов'язана обслужити упродовж встановленого робочого дня (зміни) у визначених організаційно-технічних умовах.
   Під час призначення таким робітницям пенсій на пільгових умовах ураховується виконання норм обслуговування, встановлених на рівні, не нижчому від технічно обґрунтованих норм. До технічно обґрунтованих норм належать: типові міжгалузеві і галузеві (відомчі) норми обслуговування, затверджені в установленому порядку;
   норми обслуговування, встановлені на підставі типових міжгалузевих і галузевих (відомчих) нормативів часу на окремі роботи (операції) з урахуванням організаційно-технічних умов обслуговування великої рогатої худоби і свиней у такому господарстві.
   У такому самому порядку враховуються норми обслуговування під час колективного, орендного підряду та за інших колективних форм організації й оплати праці, а також у допоміжних сільських господарствах, які не мають самостійного балансу і перебувають у складі промислових, будівельних, транспортних та інших підприємств й організацій.
   У разі звернення робітниці за призначенням пенсі? на пільгових умовах адміністрація (правління) господарства подає до органу Пенсійного фонду України довідку про стаж роботи дояркою (оператором машинного доїння), свинаркою-оператором і про виконання встановлених норм обслуговування.
   Виконання встановлених норм обслуговування за період починаючи з 1992 р. підтверджується даними первинного обліку.
    Доярки допоміжних підсобних господарств підприємств, організацій, якщо вони структурно не виділені, в тому числі при райлікарні. користуються правом на пільгову пенсію.
   Якщо доярка чи свинарка не виробила встановленого мінімуму вихододнів з поважних причин і колгосп зараховує цей період до загального трудового стажу, то його можна зарахувати до пільгового стажу відповідно до п. «д» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за умови виконання встановлених норм обслуговування.
   Виконання норм обслуговування підтверджується довідкою адміністрації колгоспу, радгоспу чи іншого підприємства сільського господарства, де виконується робота, що дає право на цю пенсію.
   Якщо господарства вже не існує і немає його правонаступника, пільговий стаж підтверджується спеціальними комісіями, що діють при головних управліннях Пенсійного фонду України в областях та м. Києві (далі — Комісія). Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років (далі — Порядок), затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 10.11.2006 р. № 18-1.
    Згідно з цим Порядком для підтвердження пільгового стажу Комісією особа подає до управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах за місцем проживання (реєстрації) такі документи:
—    заяву про підтвердження стажу роботи;
—    довідку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, а для підприємств, установ, організацій, ліквідованих до 1 липня 2004 р. та/або щодо яких відсутні дані про проведення реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі, — інші документи, які мають підтверджувати факт припинення підприємства, установи, організації в результаті їхньої ліквідації;
—    трудову книжку;
—    документи, видані архівними установами, зокрема:
довідку про заробітну плату;
копії документів про переведення на іншу роботу, на роботу з неповним робочим днем, надання відпусток без збереженні заробітної плати (у разі відсутності — довідка про їхню відсутність).
   За потреби особа може подавати інші документи, які підтверджують виконання робіт, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах.
   Тобто пільговий стаж, який Дає право Вам як доярці на призначення пенсії на пільгових умовах, визначається адміністрацією колгоспу, радгоспу чи іншого підприємства сільського господарства або Комісією.


 Джерело: Щодо права доярки на пільгову пенсію // Праця і зарплата. - 2016. - 12 жовтня (№ 38). - С. 15.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар