Translate

четвер, 27 липня 2017 р.

Пенсія для багатодітної матері

   Умови виходу на пенсію для багатодітних матерів прописані в Законі України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», який вступив в силу ще в 2004 році. Відповідно до Закону, жінки, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, а також матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років і при наявності не менше 15 років страхового стажу.
   Матері чотирьох дітей пільг по виходу на пенсію не мають, а значить - підуть на пенсію за загальними правилами, в 60 років.
   У той же час згідно із Законом «Про охорону дитинства» багатодітною вважається сім'я, в якій виховується троє і більше дітей. Таким сім'ям надається ряд пільг. Наприклад, 50-відсоткова знижка плати за комунальні послуги, безкоштовний проїзд в міському та приміському автотранспорті і т. д.
   Наприкінці 2016 року до Верховної Ради було подано проект Закону «Про внесення змін до Розділу XV «Прикінцеві положення Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», що стосуються зменшення пенсійного віку для жінок, які народили і виховали трьох і більше дітей.
   Згідно із законопроектом, жінки, які народили та виховали трьох і більше дітей, мають повне право оформити дострокову пенсію за віком після досягнення 55 років і при наявності не менше 20 років страхового стажу. У лютому 2017 року законопроект повернули на доопрацювання. Так що поки ніяких нововведень в цьому питанні не з'явилося.
Сергій Коробкін, незалежний консультант

Джерело: Пенсія для багатодітної матері // На пенсії. - 2017. - 11 - 14 липня. - (№ 28). - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар