Translate

середа, 2 серпня 2017 р.

Чи стане Пенсійний фонд бездефіцитним?

   Чи вирішить запропонована пенсійна реформа Уряду всі пенсійні проблеми в Україні? Чи стане Пенсійний фонд бездефіцитним?
    
   Запропоновані Урядом зміни - лише окремий крок на шляху до фінансової збалансованості, стійкості та соціальної справедливості пенсійної системи. Проте запропоновані кроки не зможуть повністю вирішити проблеми недостатності розміру нинішніх пенсій для подолання бідності та забезпечення гідного рівня життя у літньому віці. Щоб пенсії в країні зростали суттєво, має зростати внутрішній валовий продукт (ВВП). Проблеми пенсійного забезпечення неможливо вирішити лише в рамках реформування солідарної системи - необхідно проводити більш активну політику в галузі зайнятості та ефективну економічну політику, яка дає швидке зростання ВВП.
   Для української солідарної пенсійної системи демографічна ситуація вкрай несприятлива, і значного покращення не буде: сьогодні в країні на одного пенсіонера приблизно припадає лише один працівник, за якого сплачують внески до Пенсійного фонду України (ПФУ). Зокрема, до 2060 р. частка людей віком 60+ зросте з теперішніх 22% до 34%, а їх співвідношення з чисельністю населення віком 18-59 років зросте майже вдвічі (до 70%). Співвідношення пенсіонерів до платників внесків зросте з 95% у 2016 році до 104% у 2045-му та 118,8% - у 2060.
   При такому демографічному навантаженні на працюючих соціальних внесків на державне пенсійне страхування буде недостатньо для виплати гідних пенсій із солідарної системи. До пенсійної системи надходить лише частина (83,8449%) сплачуваного єдиного соціального внеску (на сьогодні ставка ЄВС становить 22%).
   Запропоновані Урядом заходи дадуть можливість підтримувати у майбутньому стабільний коефіцієнт заміщення (детальніше про коефіцієнт заміщення - в запитанні 11) на рівні приблизно 25% (у середньому для всіх пенсіонерів), а пенсійні видатки сягатимуть 9-11% ВВП (зараз 10,8%).

Джерело: Чи стане Пенсійний фонд бездефіцитним? // Вісник пенсійного фонду України. - 2017. - № 7. -  С. 22.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар