Translate

четвер, 17 серпня 2017 р.

Щодо права на пенсію в разі втрати годувальника

   У березні п. р. помер мій брат, який одержував пенсію відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». До досягнення 18-річного віку мене визнано інвалідом з дитинства, нині маю
II групу інвалідності, встановлену безстроково. Тато помер у квітні 2012 р., мама — пенсіонерка з 1998 р. Чи маю право на пенсію в разі втрати годувальника за померлого брата?
М. Сторчоус, Волинська обл.
 
   Відповідь. За статтею ЗО Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» право на призначення пенсії в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, що перебували на їхньому утриманні.
Непрацездатними членами сім'ї, згідно з п. «а» ст. ЗО цього Закону, є,. зокрема сестри, які не досягли 18 років або старші від цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років. При цьому, право на пенсію в разі втрати годувальника сестрам надається в тих випадках, якщо в них немає працездатних батьків.
Зважаючи на те, що Ви визнані інвалідом з дитинства до досягнення 18-річного віку, і те, що батько помер, а мати є пенсіонером, Ви можете розраховувати на призначення пенсії в разі втрати годувальника за брата за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб.
 
Джерело:  Щодо права на пенсію в разі втрати годувальника // Праця і зарплата. - 2017. - № 29. -  С. 17. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар