Translate

понеділок, 19 лютого 2018 р.

Про заміну відпустки грошовою компенсацією

    3а яких умов можна замінити частину відпустки грошовою компенсацією?
Н. Кругляк, Житомирська обл.

   Відповідь. Законом України «Про відпустки» (ст. 2, далі — Закон) установлено заборону заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених ст. 24 Закону.
    За частиною 4 ст. 24 Закону на бажання працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не має бути менш ніж 24 календарних дні.
    Отже, основною умовою для одержання грошової компенсації за частину відпустки, встановленої працівникові, є фактичне використання ним в обов'язковому порядку 24 календарних днів такої відпустки.
    Тому на бажання працівника після використання ним за робочий рік, за який надається відпустка, 24 календарних днів відпустки за решту днів невикористаної відпустки має бути виплачено грошову компенсацію.
    Наприклад, якщо загальна тривалість щорічної відпустки працівника становить 31 календарний день (24 — щорічна основна та сім — щорічна додаткова за ненормований робочий день), то за умови фактичного використання 24 календарних днів за відповідний робочий рік за сім календарних днів невикористаної щорічної відпустки (31 - 24 = 7) на його бажання може бути виплачено грошову компенсацію.
    Спосіб використання обов'язкових 24 календарних днів щорічної відпустки для виплати грошової компенсації за решту днів відпустки значення не має. Така відпустка може бути використана працівником одразу чи через поділ її на частини відповідно до ст. 12 Закону.
   Якщо працівникові встановлено лише щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні, права на заміну її грошовою компенсацією він не має, оскільки не виконується умова ч. 4 ст. 24 Закону.

Джерело:  Про заміну відпустки грошовою компенсацією // Праця і зарплата. - 2018. - № 5. -  С. 20.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар