Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Компенсація за невикористані додаткові соціальні відпустки

     У 2005 р. жінка розлучилася з чоловіком, на її утриманні і вихованні залишилася малолітня дочка. Нині дочка досягла повноліття. Соціальною відпусткою жінка не користувалася жодного разу, у липні 2017 р. її звільнили з роботи. Чи повинні були виплатити їй компенсацію за невикористану соціальну відпустку за весь час до досягнення її дочкою повноліття?
О. Трофимова, Полтавська обл.

    Відповідь. За статтею 19 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) право на додаткову соціальну відпустку має, зокрема, одинока мати.
    Чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред'явити одинокій матері для отримання такої відпустки.
    Відтак для підтвердження права на таку відпустку в такому разі роботодавцю має бути пред'явлено будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини за відповідні роки.
    Достатність і достовірність документів щодо відсутності участі батька у вихованні дитини роботодавець визначає самостійно.
    Чинним законодавством не передбачено терміну давності. після якого працівник утрачає право на додаткову соціальну відпустку.
    Згідно з ч. 1 ст. 24 Закону в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи.
    Під час звільнення працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. У разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум, за відсутності спору про їхній розмір, підприємство повинне виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку (ст. 116 і 117 КЗпП).
    У разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком (ст. 233 КЗпП).

Джерело:  Компенсація за невикористані додаткові соціальні відпустки // Праця і зарплата. - 2018. - № 5. -  С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар