Translate

понеділок, 19 лютого 2018 р.

Надбавка за знання та використання іноземної мови

    Як призначається надбавка за знання та використання в роботі іноземної мови працівникам, віднесеним до науково-педагогічного персоналу університету?
О. Абрамов, м. Харків

    Відповідь. За статтею 8 Закону України «Про оплату праці» умови оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.
    Працю працівників вищих навчальних закладів незалежно від відомчого підпорядкування оплачують відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (із змінами), наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (далі — наказ № 557) та Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міносвіти України від 02.04.93 р. № 90 (далі — Інструкція).
    Пунктом 4 наказу № 557 передбачено встановлення працівникам надбавки за знання та використання в роботі іноземної мови: однієї європейської — 10%, однієї східної, угро-фінської або африканської — 15, двох і більше мов — 25% посадового окладу (ставки заробітної плати).
    Водночас надбавка не встановлюється працівникам, для яких вимогами для обіймання посади передбачено знання іноземної мови, що підтверджено відповідним документом.
    Документом, який регулює організаційно-правовий статус працівників і визначає їхні конкретні завдання та обов'язки, права, повноваження, відповідальність, знання та кваліфікацію, які потрібні для забезпечення ефективної роботи працівників, є посадова інструкція.
    Посадові інструкції складають на підставі Класифікатора професій, відповідних кваліфікаційних характеристик професій працівників згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників та локальними документами установ, закладів та організацій (статут, колективний договір, правила внутрішнього трудового розпорядку тощо).
    Порядок установлення надбавки за знання та використання в роботі іноземної мови доцільно передбачати в положенні, яке затверджується установою самостійно, залежно від покладених на неї повноважень.
    Ураховуючи викладене, рішення щодо встановлення надбавки за знання та використання в роботі іноземної мови ухвалює керівник установи відповідно до функцій та завдань, покладених на працівника на підставі положення.

Джерело:  Надбавка за знання та використання іноземної мови // Праця і зарплата. - 2018. - № 5. -  С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар