Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Про додаткову соціальну відпустку

    Чи має організація правові підстави для надання своїй працівниці відпустки без збереження зарплати для догляду за онукою, яка проживає разом з батьками у Німеччині (дочка здобуває освіту в навчальному закладі у Мюнхені, а її чоловік працює за контрактом)?
К. Балабанова, Вінницька обл.


    Відповідь. За статтею 18 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) та ст. 179 КЗпП відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка всиновила чи взяла під опіку дитину.
    Згідно з ч. 4 ст. 20 Закону підставою для надання такої відпустки названим особам є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку відпустки для догляду за дитиною і виплата їй допомоги по догляду за дитиною припинена (із зазначенням дати).
    Національним законодавством не врегульовано питання надання відпустки родичам дитини для догляду за нею за кордоном, як у наведеному в листі випадку.
    У разі надання бабусею відповідної довідки з місця навчання матері дитини їй може бути надано відпустку для догляду за дитиною на термін такого навчання.

Джерело:  Про додаткову соціальну відпустку // Праця і зарплата. - 2018. - № 5. -  С. 20.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар