Translate

вівторок, 13 лютого 2018 р.

Про перерахунок пенсій чорнобильцям

    «Ми, ліквідатори аварії на ЧАЕС, прочитали у вашій газеті роз'яснення по перерахунку пенсій чорнобильців-ліквідаторів 1-ї категорії. Йшлося про Постанову №851. Із майже 50 людей, які мешкають у Гайсинському районі, один -учасник ядерних випробувань під час проходження дійсної строкової служби. Інші - вогнеборці, поліцейські, медики, відряджені з різних організацій, військовослужбовці. Просимо розтлумачити: чи розповсюджується Постанова №851 на інших військовослужбовців (вогнеборці, міліція) чи лише на осіб, які проходили дійсну строкову службу?
Володимир Міщенко, м. Гайсин, Вінницька обл.»
    Нагадаємо, що 15 листопада 2017 року Кабінет Міністрів затвердив Постанову «Про внесення змін до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 851. Цією постановою передбачено, що з 1 жовтня 2017 року, за бажанням осіб, які брали участь в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій і випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали інвалідами, пенсія по інвалідності вираховується з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.
   На жаль, ця норма розповсюджується лише на тих, хто під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (або під час інших ядерних випробувань) перебував на строковій службі.
    На перший погляд, в самій постанові це прописано не досить чітко, проте вже на практиці стало зрозумілим, що на відповідний перерахунок чорнобильських пенсій можуть претендувати лише строковики.

  Джерело:  Про перерахунок  пенсій чорнобильцям // На пенсії. - 2018. - № 6. -  С. 2. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар