Translate

вівторок, 13 лютого 2018 р.

Якою має бути доплата за особливі заслуги?

    «Я офіцер, зараз на пенсії, відслужив у Збройних Силах 27 років. До того ж, ще й депутат чотирьох скликань. Наразі моя пенсія - 2500 гривень. Маю кілька запитань.
Під час проходження служби важко перехворів, але продовжив військову службу. Чи повинні мені доплатити в зв'язку з цим?
Мені, як депутатові, встановлена пенсія за особливі заслуги перед Україною у розмірі 20% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Чому мене відносять до категорії осіб, які втратили працездатність? Якою зараз має бути моя надбавка?
Савицький С. П., с. Біла, Тернопільська обл.

    Як ми розуміємо, групу інвалідності вам не встановлювали. А отже, законодавство і не передбачає в такому разі будь-яких інших пільг, крім тих, що вам вже встановлені: як офіцеру, який має 27 років вислуги, а також людині, яка має особливі заслуги (як депутат місцевої ради чотирьох скликань). Розмір пенсії за особливі заслуги встановлюється у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Це обумовлено Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (стаття 5).
    Закон «Про Державний бюджет на 2018 рік» передбачає кілька видів прожиткового мінімуму, як то:
•    прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць (з 1 грудня - 1700 грн.);
•    для дітей віком до 6 років (з 1 грудня - 1492 грн.);
•    для дітей віком від 6 до 18 років
(з 1 грудня - 1860 грн.);
•  для працездатних осіб (з 1 грудня - 1762 грн.);
• для непрацездатних осіб
(з 1 грудня - 1373 грн.). Для розрахунку більшості видів пенсій зазвичай використовують саме останній вид прожиткового мінімуму, встановлений для непрацездатних осіб (пенсіонерів та інвалідів).
    Нагадаємо, що з 1 жовтня 2017 року для перерахунку пенсій і надбавок враховували прожитковий мінімум, встановлений на 1 грудня і збільшений на 72 гривні, тобто 1452 гривні. Зокрема, розмір пенсії за особливі заслуги у вашому випадку складає 290,40 грн. (1452 грн.х20%).



  Джерело:  Якою має бути доплата  за особливі заслуги? // На пенсії. - 2018. - № 6. -  С. 2. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар