Translate

суботу, 14 квітня 2018 р.

Яку пенсію вигідніше отримувати інвалідам: за віком чи з інвалідності

    Я отримую пенсію за віком, але за станом здоров’я мене може бути визнано особою з інвалідністю. Проте хвилююся, чи не зменшиться розмір моєї пенсії у зв’язку з встановленням інвалідності. Чи справді пенсія по інвалідності менша за пенсію за віком?

    Статтею 33 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) визначено, що пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах:
✔️ особам з інвалідністю I групи — 100% пенсії за віком;

✔️ особам з інвалідністю II групи — 90% пенсії за віком;

✔️ особам з інвалідністю III групи — 50% пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону (враховуючи страховий стаж особи та заробіток, з якого сплачувалися внески).
     Водночас до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім наявного страхового стажу, зараховується також період із дня встановлення інвалідності до досягнення особою загальновстановленого пенсійного віку (стаття 24 Закону).
    За наявності необхідного страхового стажу непрацюючі особи з інвалідністю на їх вибір мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону, тобто 100% пенсії за віком.
    Також до пенсії по інвалідності, як і до пенсії за віком, встановлюються надбавки (на догляд, на утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною, якщо особа з інвалідністю має на них право відповідно до чинного законодавства.
     Водночас варто зазначити, що постановою Кабінету Міністрів України «Про підвищення пенсійного забезпечення громадян» від 16.07.2008 № 654 передбачено встановлення надбавки на догляд у розмірі 50 грн:

  • особам з інвалідністю I групи;
  • самотнім особам з інвалідністю II групи, які потребують постійного стороннього догляду;
  • самотнім особам з інвалідністю II групи, які досягли пенсійного віку; 
  • самотнім інвалідам III групи, які досягли пенсійного віку;
  • самотнім одержувачам пенсій за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду.    
    Зазначена надбавка встановлюється названим категоріям громадян, які отримують пенсії за законами України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Встановлення надбавки на догляд не передбачено для тих пенсіонерів, що одержують пенсії, призначені за іншими законами, та пенсіонерів, які вже отримують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».
    За чинним законодавством самотньою вважають особу, яка не має працездатних родичів, зобов'язаних за законом її утримувати. Обов'язок утримання громадян законодавством покладено на їхніх дітей (незалежно від їх спільного чи окремого проживання з батьками). У цьому разі самотніми особами з інвалідністю або самотніми одержувачами пенсій за віком та за вислугу років є громадяни, які не мають працездатних дітей (незалежно від їх місця проживання), зобов'язаних за законом їх утримувати.
    Також вважають самотньою особу, що має дітей, котрих визнано особами з інвалідністю, чи які досягли пенсійного віку.
    Для встановлення надбавки на догляд потрібні такі документи:
✔️ особам з інвалідністю I групи — довідка про інвалідність;
✔️ самотнім особам з інвалідністю II групи, які потребують постійного стороннього догляду — заява про встановлення надбавки; заява про те, що пенсіонер не має працездатних дітей (незалежно від їх місця проживання), котрі зобов'язані за законом його утримувати; висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що особа потребує постійного стороннього догляду; довідка про склад сім'ї, видана за місцем проживання;
✔️ самотнім особам з інвалідністю II та III груп, які досягли пенсійного віку — заява про встановлення надбавки; заява про те, що пенсіонер не має працездатних дітей (незалежно від їх місця проживання), котрі зобов'язані за законом його утримувати; довідка про склад сім'ї, видана за місцем проживання.
    Окрім того, статтею 10 Закону визначено право вибору виду пенсії, тобто передбачено, що якщо особа має одночасно право на різні види пенсії, призначається один із цих видів пенсії за її вибором. При цьому за нормами статті 45 Закону переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що перебувають на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, отриманих органами Пенсійного фонду.
    Таким чином, визнання Вас особою з інвалідністю не призведе до зменшення розміру Вашої пенсії, адже Ви маєте право залишитися на пенсії за віком чи отримувати пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком. 

Джерело: Яку пенсію вигідніше отримувати інвалідам: за віком чи з інвалідності // Пенсійний кур'єр. - 2018. - № 12. -  С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар