Translate

понеділок, 16 квітня 2018 р.

Стаж і час догляду за людьми похилого віку

    «Мені 56 років. Не працюю, оскільки доглядаю за мамою чоловіка, якій 85 років, і за своєю мамою, якій 81 рік. Чи можна оформитися, щоб йшов стаж?
Олена, м. Одеса»

 
    Що передбачено законом?
    Щось подібне дійсно передбачено Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Так, згідно з пунктом 9 статті 11 цього Закону, загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають:
    - один з працездатних батьків (усиновителів, опікунів, піклувальників), які не працюють і фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю;
    - працездатні громадяни, які не працюють і здійснюють догляд за особою з інвалідністю І групи або за людиною, яка досягла пенсійного віку і згідно з медичним висновком потребує постійного стороннього догляду, якщо такі працездатні (які не працюють) громадяни отримують допомогу, надбавку чи компенсацію відповідно до законодавства.
    Потрібен медичний висновок
   У вашому випадку вже дотримано кілька умов: самі ви ще не досягли пенсійного віку, не працюєте і доглядаєте за людьми, які вже досягли пенсійного віку. Але, крім цього, вам необхідно мати на руках медичний висновок про те, що люди, за якими ви доглядаєте, потребують постійного стороннього догляду. З таким висновком ви зможете звернутися до місцевого управління соціального захисту населення, де буде розглянуто питання про призначення вам відповідної компенсації на догляд.
    Період отримання компенсації може бути зарахований до страхового стажу при призначенні вам пенсії за віком.

Джерело: Стаж і час догляду за людьми похилого віку // На пенсії. - 2018. - № 8. -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар