Translate

понеділок, 16 квітня 2018 р.

Чи можна отримувати пенсі по втраті годувальника?

    «Ми з чоловіком прожили 37 років. Він помер в 2000 році. Пішов на пенсію в 1989 році з зарплатою 409 рублів, але продовжував працювати. Все життя він працював у шкідливих умовах за Списком № 1 («плавильник магнієвих сплавів»). Стаж великий, враховуючи, що тоді стаж за Списком №1 вважали рік за два. Мій стаж 47 років, але пенсія невелика. Чула про перехід дружини на пенсію чоловіка при втраті годувальника, тому виникло питання: чи є у мене таке право?
Заваліпич В. К., м Харків

    Умови призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника зазначені у статті 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Теоретично право перейти на пенсію чоловіка ви маєте. Питання лише в доцільності такого переходу. Справа в тому, що пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірі 50% від пенсії померлого. Щоб визначити, чи вигідно вам відмовитися від своєї пенсії і перейти на частину пенсії чоловіка, необхідно звернутися до місцевого управління Пенсійного фонду.
    Натепер невідомо, де зберігається архівна пенсійна справа вашого чоловіка. Можливо, основні документи про його стаж і зарплату доведеться збирати заново. Без цих даних неможливо прорахувати, чи вигідно вам переходити на інший вид пенсії. Можна лише з упевненістю сказати, що його пенсія сьогодні була б набагато вищою за вашу, оскільки пільговий стаж за Списком . № 1 дійсно подвоюється, та й зарплата у вашого чоловіка, очевидно, була значно вище, ніж середня зарплата по країні в ті роки.
    Якщо умовно припустити, що зараз ви отримуєте пенсію в розмірі 1600 гривень, а ваш чоловік отримував би 4000 гривень, то перехід навіть на 50% від його пенсії вигідний (вам би призначили 2000 грн.). Але це лише приклад. Все залежить від конкретних даних: який саме у чоловіка пільговий стаж і яка зарплата буде враховуватися при розрахунку пенсії по втраті годувальника.

Джерело: Чи можна отримувати пенсі по втраті годувальника? // На пенсії. - 2018. - № 8. -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар