Translate

понеділок, 9 квітня 2018 р.

Щодо переходу на інший вид пенсії

    У 2010 р. вийшов на пенсію держслужбовця. З часу призначення пенсії продовжую працювати на підприємстві інженером. Мій стаж становить 49 років. Якщо перейти на пенсію за Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», яка середня зарплата в Україні буде врахована: за 2010 чи за 2017 р.?
П. Северинов, Донецька обл.


    Відповідь. За частиною 3 ст. 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) переведення з одного виду пенсії на інший проводиться з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що є на час переведення з одного виду пенсії на інший у пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.
    У разі переведення з одного виду пенсії на інший на бажання особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені частиною 1 ст. 40 Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який ураховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.
    Пунктом 43 розділу XV Прикінцевих положень Закону передбачено, що пенсії, призначені відповідно до цього Закону до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», з 1 жовтня 2017 р. перераховуються із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески. обчисленої як середній показник за 2014, 2015 і 2016 р. із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%.
    Отже, в разі переведення Вас із пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про державну службу», на пенсію відповідно до Закону, враховуватиметься показник середньої заробітної плати в Україні за 2014, 2015 і 2016 р. — 3764,40 грн.

Джерело: Щодо переходу на інший вид пенсії // Праця і зарплата. - 2018. - № 8. -  С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар