Translate

понеділок, 9 квітня 2018 р.

Про використання щорічної основної відпустки

     Чи може вчителька початкових класів загальноосвітнього навчального закладу, яка має право на щорічну основну відпустку — 56 календарних днів, використати її після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років?
М. Панова, м. Вінниця

     Відповідь. За пунктом 2 Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок), керівним, педагогічним, науковим і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів щорічна основна відпустка повної тривалості, визначеної в додатку до цього Порядку, в перший та наступні роки надається в період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу. Графік надання відпусток педагогічним працівникам складається з урахуванням можливості проведення регулярних консультацій для учнів, для яких складання іспитів перенесено на осінь.

     Згідно з п. 4 Порядку перенесення щорічної основної відпустки, поділ її на частини та відкликання з відпустки провадиться відповідно до умов, передбачених ст. 11 і 12 Закону України «Про відпустки».
     За статтею 12 цього Закону щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менш як 14 календарних днів.
    При цьому педагогічним і науково-педагогічним працівникам невикористана частина щорічної основної відпустки, за умови її поділу, має бути надана, як правило, в період літніх канікул, а в окремих випадках, передбачених колективним договором, — в інший канікулярний період.
     Отже, питання поділу щорічних відпусток педагогічних працівників на частини чи можливість їхнього надання за потреби впродовж навчального року має визначатися колективним договором.
     Колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним
законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги (ч. З ст. 13 КЗпП, ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди»).

Джерело: Про використання щорічної основної відпустки // Праця і зарплата. - 2018. - № 8. -  С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар