Translate

середу, 2 травня 2018 р.

Про оплату роботи у вихідний день

   Працівникові товариства встановлено графік роботи: понеділок, середа, п'ятниця — з 9.00 до 18.00. Як оплатити такому працівникові роботу у його вихідний день?
К. Васильченко, м. Миколаїв


    Відповідь. Згідно зі статтею 56 КЗпП за угодою між працівником і власником може встановлюватися як під час прийняття на роботу, так і згодом неповний робочий час.
    Неповний робочий час — вид робочого часу, який менший від нормованого (менший за 40 год на тиждень) і встановлюється за угодою між працівником і роботодавцем.
   Якщо працівника залучають до роботи поза межами робочого часу, встановленого графіком виходу на роботу, то працівник працює у свій вихідний день.
   Відповідно до ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі за нормами ст. 107 КЗпП.
    Спосіб компенсації за роботу у вихідний день (надання іншого дня відпочинку чи підвищена оплата) визначаєтеся за погодженням сторін трудового договору в наказі про залучення до роботи у вихідний день.
    Підвищеній оплаті в подвійному розмірі підлягає робота у вихідний день, якщо вона не компенсована наданням іншого дня відпочинку.
    Якщо згідно з наказом робота у вихідний день компенсована у грошовій формі, то в такому разі застосовуються норми ст. 107 КЗпП, якщо через надання іншого дня відпочинку, — тоді години, відпрацьовані у вихідний день, мають бути оплачені в одинарному розмірі і надано інший день відпочинку (вихідний день).
    Отже, якщо працівник залучався до роботи поза межами робочого часу., встановленого графіками виходу на роботу, і цей день не компенсувався іншим днем відпочинку, то оплата провадиться в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад.
   Якщо цей день був для працівника робочим згідно з графіком виходу на роботу, то оплата провадиться в розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад.

Джерело: Про оплату роботи у вихідний день // Праця і зарплата. - 2018. - № 14. -  С. 9.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар