Translate

середу, 20 червня 2018 р.

Зарахування до страхового стажу

    У лютому 2018 р. мені (1962 р. народження) було встановлено і групу інвалідності, у зв'язку з чим звернувся до Пенсійного фонду за призначенням пенсії по інвалідності. Під час розрахунку пенсії мені відмовили в зарахуванні до загального трудового стажу періоду роботи в житлово-комунальній конторі тресту «Дніпростальконструкція» з 14 січня 1991 до 7 квітня 1995 р., мотивуючи це тим, що після звільнення в трудовій книжці стоїть печатка цього підприємства, на якій відсутній ідентифікаційний номер і на печатці зазначено «УРСР». Чи правильно це?
О. Березка, м. Дніпро

    Відповідь. За статтею 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі —. Закон) страховий стаж — це період (строк), упродовж якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.
    Страховий стаж за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку враховується на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що було чинним до набрання чинності Законом.
    Згідно зі ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 р. № 637 (далі — постанова № 637), основним документом, що підтверджує стаж роботи до 1 січня 2004 р.. є трудова книжка.
    Відповідно до п. 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженої наказом Мінпраці України від 29.07.93 р. № 58, записи про звільнення завіряються печаткою.
    За наведених у листі обставин Ви працювали в житлово-комунальній конторі тресту «Дніпростальконструкція» з 14 січня 1991 до 7 квітня 1995 р. Запис про звільнення завірено печаткою зразка Української РСР. При цьому 24 серпня 1991 р. було проголошено незалежність України.
    Згідно з постановою № 637 за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні потрібні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються, зокрема, довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Джерело:  Зарахування до страхового стажу // Праця і зарплата. - 2018. - № 22. -  С. 15.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар