Translate

середу, 20 червня 2018 р.

Про виплату пенсії за вислугу років

    3 серпня 1987до 14 квітня 1998 р. жінка працювала вчителем, після чого з цієї дати вона була обрана сільським головою і пропрацювала до 25 грудня 2014 р. Після звільнення жінка звернулася за призначенням пенсії за вислугу років як педпрацівник. Оскільки виборний стаж зарахувався як педагогічний, їй було призначено педагогічну пенсію.
    З 9 лютого до 27 березня 2015 р. вона працювала землевпорядником у сільраді й одержувала пенсію. У листопаді 2015 р. знову була обрана сільським головою, і пенсія була призупинена до 1 січня 2017 р. Упродовж 2017 р. знову одержувала пенсію (12 місяців), але після перевірки місцевого управління Пенсійного фонду було встановлено, що виплата пенсії була незаконною і слід повернути виплати за весь час, коли жінка працювала і землевпорядником, і сільським головою.
   Чи є правомірним таке рішення Пенсійного фонду?

Л. Куца, Чернігівська обл.

    Відповідь. Право на пенсію за вислугу років мають, зокрема, працівники освіти відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України від 05.11.91 р. № 1788-ХІІ «Про пенсійне забезпечення».
    За статтею 33 Закону України від 11.07.2002 р. № 93-ІV «Про статус депутатів місцевих рад» час роботи особи на виборній посаді в місцевій раді зараховується до стажу роботи за тією спеціальністю, за якою особа працювала до обрання на виборну посаду в раді.
    Згідно зі ст. 7 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» правовий статус посадових осіб місцевого самоврядування визначається, зокрема, Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», тому і час роботи на виборній посаді в органах місцевого самоврядування зараховується до стажу роботи за тією спеціальністю, за якою особа працювала до обрання на виборну посаду.
    Відповідно до ст. 7 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсії за вислугу років призначаються за умови залишення роботи, яка дає право на цю пенсію.
    Згідно із записами в трудовій книжці жінка була призначена на посаду землевпорядника (не є виборною посадою), тому за період перебування на цій посаді вона мала право на одержання пенсії за вислугу років.
Джерело:  Право на пільгову пенсію // Праця і зарплата. - 2018. - № 22. -  С. 15.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар