Translate

вівторок, 19 червня 2018 р.

Чи змінився в Україні порядок поховання померлих?

    Чув, що в Україні змінився порядок поховання і що родичам померлих слід очікувати неприємних сюрпризів. Будь ласка, поясніть суть змін.
Роман Дмитрович, м. Ківерці, Волинська обл.

 
    Нещодавно ЗМІ справді висвітлювали питання змін у процедурі поховання. Поширювалась інформація, що нібито в правках до Кримінального процесуального кодексу було внесено положення, яке забороняє громадянам ховати своїх померлих рідних без дозволу суду.
Звичайно, така новина не могла бути спокійно сприйнята суспільством. Водночас, у більшості випадків поширювалась неповна інформація. Процедура поховання людей, які померли природною смертю, не змінилась та лишилась такою, як і була. Якщо ж наявними є ознаки насильницької смерті — тоді реєструється кримінальне провадження, і дійсно повинна застосовуватись дещо оновлена процедура, за якою судово-медична експертиза призначається слідчим суддею, а не слідчим, як це було раніше. У кримінальному ж провадженні така експертиза проводилася завжди і змінено лише порядок її призначення. Саме тому, якщо людина померла природною смертю, її близькі і родичі не відчують на собі дії нововведень.

Джерело:  Чи змінився в Україні порядок поховання померлих? // Жінка. - 2018. - № 6. -  С. 35.
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар