Translate

суботу, 21 липня 2018 р.

Подача заяви про прийняття спадщини. Куди звертатись?

    У випадку, якщо особа (громадянин) на день смерті була зареєстрована в Києві, то і спадщина оформляється нотаріусом в Києві, ПРИВАТНИМ або ДЕРЖАВНИМ. Спадкоємці мають право самостійно обрати нотаріуса до оформлення. Всі нотаріуси, приватні і державні, оформляють документи відповідно до одного законодавства. Всі оформлені документи мають повну юридичну силу.
    Радимо відштовхуватись при виборі на завантаженість нотаріальних контор (наявність черг / неможливість запису на зручний час / ціни і т.д.).
    Після того як Ви звернетеся до нотаріуса і домовитеся про умови ведення спадкової справи і надасте відповідні документи, нотаріус заводить спадкову справу і реєструє її в реєстрі. Про це вам видається витяг з Реєстру.
    Звертаємо увагу! Якщо Ви почнете оформлення у нотаріуса, то у подальшому все спадкове майно оформлятиметься усіма спадкоємцями у цього, обраного Вами нотаріуса. Наприклад, НЕ може один спадкоємець завести спадкову справу в одного нотаріуса, а другий спадкоємець - в іншого. Також неможливо "перенести" оформлення від одного нотаріуса до іншого після початку оформлення.
    Раніше оформлення спадщини було можливо тільки в державній нотаріальній конторі, тепер оформляти спадщину можливо і у приватного нотаріуса. Державні контори зазвичай більш завантажені, можуть бути проблеми з чергами, буває складно потрапити до загальнодержавного нотаріуса в зручний час. До приватного нотаріуса потрапити на прийом простіше - зазвичай достатньо зателефонувати і записатися на зручний час в межах графіка роботи.
    Вартість послуг з оформлення між нотаріусами може відрізнятися, тому краще орієнтовну вартість уточнити до початку оформлення, на попередній консультації в офісі нотаріуса.

Джерело:  Подача заяви про прийняття спадщини. Куди звертатись? // Поради юриста. - 2018. - № 7. -  С. 7.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар