Translate

понеділок, 8 жовтня 2018 р.

Щодо призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку

    У період з липня 1985 до червня 1995 р. проживала на території радіоактивного забруднення. Посвідчення потерпілої внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС втратила і відновити його в мене немає можливості (народилася у липні 1968 р.). Чи можу розраховувати на призначення пенсії із зниженням пенсійного віку?
О. Чаус, м. Львів

    Відповідь. Законодавчо визначено, що особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсі? надаються із зниженням пенсійного віку за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку.
   При цьому особам, які постійно проживали або постійно працювали в зоні посиленого радіологічного контролю, за умови, що вони на 1 січня 1993 р. прожили або відпрацювали в
цій зоні не менш як чотири роки, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку на два роки та додатково на один рік за три роки проживання, роботи, але не більш як п'ять років.
   Початкова величина зниження пенсійного віку (у Вашому випадку — на два роки) встановлюється лише особам, які постійно проживали або постійно працювали в зоні посиленого радіологічного контролю з моменту аварії до 31 липня 1986 р. незалежно від часу проживання або роботи в цей період.
   Зважаючи на те, що на момент аварії Ви проживали на забрудненій території, початково Ваш пенсійний вік знижується на два роки та додатково на три роки за дев'ять повних років проживання на такій території.
   Отже, право на пенсію Ви матимете за досягнення 55-річного віку та наявності потрібного стажу.
   Для підтвердження проживання на забрудненій території Вам слід буде подати до органів Пенсійного фонду України довідку, яка підтверджує проживання на забрудненій території.

Джерело: Щодо призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку // Праця і зарплата. - 2018. - № 32. -  С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар