Translate

понеділок, 8 жовтня 2018 р.

Право на пенсію по інвалідності

    3 5 травня до 12 червня 1986 р. брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС як військовозобов'язаний. Чи маю право на обчислення пенсії по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків виходячи із п'ятикратного розміру мінімальної зарплати, як передбачено ст. 59 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»?
Н. Шульга, Київська обл.


    Відповідь. Статтею 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено, що особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або на бажання таких осіб — з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.
   Оскільки Ви брали участь у ліквідаційних роботах не в період проходження дійсної строкової служби, для обчислення Вашої пенсії по інвалідності виходячи із п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати підстави відсутні.

Джерело: Право на пенсію по інвалідності // Праця і зарплата. - 2018. - № 32. -  С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар