Translate

понеділок, 5 листопада 2018 р.

Чи зараховується навчання у ВНЗ до трудового стажу?

    Чи зараховується навчання у ВНЗ як загальний трудовий стаж? Трудова книга заведена підприємством, яке стало першим місцем роботи після інституту. Навчання в інституті у трудовій книзі там не зазначене. Чи треба, щоб про це була відмітка?
Інга Олещук, м. Київ

    Відповідно до п. 4 ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховуються до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим законом (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.
    Відповідно до ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Відповідно до ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується навчання
у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.
    Враховуючи зазначене вище, до 01.01.2004 року навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах враховується до стажу роботи для призначення пенсії, а після 01.01.2004 року — враховується лише за умови сплати страхових внесків. Таким чином, відповідь на запитання щодо можливості зарахування вказаного стажу як загального трудового для отримання пенсії, залежить від періоду навчання та сплати страхових внесків.

Джерело: Чи зараховується навчання у ВНЗ до трудового стажу? // Жінка. - 2018. - № 9 . -  С. 35.
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар