Translate

четвер, 14 лютого 2019 р.

Щодо продовження відпустки

    Якщо працівник захворів під час відпустки, то після закінчення хвороби його щорічна відпустка автоматично продовжується на відповідну кількість днів хвороби чи потрібно писати заяву для її продовження?
Т. Якименко, м. Дніпро


   Відповідь. Підстави для перенесення або продовження щорічної відпустки передбачені ст. 11 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон).
    У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Якщо причини, що зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, то невикористана частина щорічної відпустки надається після закінчення дії причин, які її перервали, або за згодою сторін переноситься на інший період з додержанням вимог ст. 12 Закону (ч. 4 ст. 11 Закону).
    Таким чином, питання щодо продовження або перенесення невикористаної відпустки має вирішуватися за погодженням між працівником і роботодавцем.
   Тобто настання обставин, зазначених ст. 11 Закону, не означає, що працівник може на свій розсуд вирішувати питання про перенесення відпустки на період, безпосередньо наступний за днем припинення дії цих обставин. Навіть у разі продовження відпустки у зв'язку з перебуванням на листку непрацездатності невикористана частина щорічної відпустки після закінчення зазначених обставин не використовується працівником самостійно, вона має бути надана.
   Надання невикористаної частини відпустки відразу після одужання працівника чи перенесення її на інший період провадиться через видавання керівником відповідного наказу на підставі листка тимчасової непрацездатності працівника та його заяви.

Джерело: Щодо продовження відпустки // Праця і зарплата. - 2019. - № 5 . -  С. 18.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар