Translate

субота, 20 квітня 2019 р.

Призначення пенсії за віком

    10.08.2019 я досягну 60-річного віку. Якщо в мене буде 35 років стажу на педагогічних посадах у державних закладах освіти, враховуючи вересень 2019 року, чи матиму я право на грошову допомогу і коли краще звертатись із заявою щодо призначення пенсії?
   
Відповідно до етапі 44 Закону Україн «Про загальнообов'язкове державне пенсій не страхування» (далі — Закон 1058) застрахована особа може подати заяву про призначення пенсії за віком та необхідні документи в територіальний орган Пенсійного фонд не раніше як за місяць до досягнення пенсійного віку. Пенсію за віком призначають із дні звернення за пенсією. Але якщо звернення з пенсією відбулося не пізніше трьох місяців дня досягнення особою пенсійного віку, пенсію за віком призначають із дня, що настає з днем досягнення пенсійного віку.
    Для призначення грошової допомоги осо ба має на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону 1058 працювати в закладах і установах державної або комунальної форми власності на по садах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»—«ж» етапі 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Водночас особі потрібно мати страховий стаж (для чоловіків — 35 років, для жінок — З0 років) на таких посадах, а також не мати будь-якої призначеної пенсії.
   Страховий стаж після 01.01.2004 обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Календарний місяць роботи за спеціальністю буде зараховано до страхового стажу роботи за спеціальністю як повний місяць, якщо всі місяці роботи після січня 2004 року і до місяця звернення щодо призначення пенсії заробітна плата особи, з якої було сплачено внески в Пенсійний фонд України, була не менше мінімальної.
   Для того щоб врахувати страховий стаж на посадах, що дають право на пенсію за вислугу років, за вересень, Ви маєте звернутись із заявою щодо призначення пенсії в районне управління Пенсійного фонду не раніше як у жовтні 2019 року. А для того, щоб пенсію призначили з 11.08.2019, із заявою потрібно звернутися до спливу трьох місяців із дня досягнення пенсійного віку, тобто не пізніше як 09.11.2019.


Джерело:  Призначення пенсії за віком // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 16. -  С. 4. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар